Rädslan för bristyrken kan vara överdriven

Finns det bra jobb att söka står nästa generation beredd.

Gymnasiemässan i Fyrishov.

Gymnasiemässan i Fyrishov.

Foto: Jessica Eliasson

Ledare2022-11-18 11:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Oron för jobben i Sverige gäller den närmaste tiden löneutvecklingen, att den höga inflationen driver upp de fackliga kraven i avtalsrörelsen och försämrar företagens konkurrenskraft. På lite längre sikt kan bristen på arbetskraft bli ett ännu större hot mot både tillväxten och välfärden. Men i båda fallen kan oron vara något överdriven.

Industrifacken krävde nyligen 4,4 procents löneökningar, samtidigt som inflationen ligger på 7,5-8,0 procent. Man accepterar alltså en ganska kraftig reallönesänkning som utgångsbud (!). Läxan från 1970- och 80-talens löne- och inflationskarusell hålls levande inom LO. Under den senaste svåra krisen 2009 gick det största förbundet i industrin, IF Metall, med på kortad arbetstid och lönesänkning.

Men vilka ungdomar ska bli sjuksköterskor, snickare, maskinförare eller förskollärare och driva Sverige vidare mot 2030-talet? Trots relativt hög arbetslöshet är antalet lediga platser rekordstort. Det finns kanske en föreställning om en uppväxande generation av influencers och youtubers, men inget kunde vara mera fel.

Självklart har många drömt om en internetkarriär under 2010-talet när alla fick sin smartphone och ett nästan obegränsat informationsflöde via mobilmaster och fiberkablar. Av samma skäl som att många unga på 1990-talet drömde om programledarjobb när tv-kanalerna plötsligt blev många fler. Men precis som människor i alla åldrar är tonåringen en kombination av drömmare och realist.

På torsdagen var det gymnasiemässa i Uppsala för niondeklassarna. De flesta kommer som vanligt att välja samhälls- eller naturvetenskapligt program till våren, eller kanske ekonomi. När femtonåringarna svarar på frågor om sina framtida yrkesval dyker jobb som advokat, polis, fastighetsmäklare, arkitekt, läkare, psykolog och yrken inom it och teknik upp (UNT 17/11). 

Kriminolog är på stark frammarsch medan intresset för influencer/youtuber har tunnats ut, enligt studie- och yrkesvägledaren Marie Halvarsson. Hon jobbar på Ärentunaskolan i Storvreta där som mest 44 procent har sökt yrkeslinjer på gymnasiet. En bra arbetsmarknad och en trygg inkomst är viktigt även för många tonåringar, om någon till äventyrs trott något annat.

Desillusionerade arbetsgivare kan tänka på att intresset för olika jobb går i vågor. Det kan också vara lätt att förstöra ryktet för en yrkesgrupp, med exempelvis stök i skolan eller stress i vården, något som sedan tar tid att bygga upp igen. Men när det väl sker, när det finns bra jobb att söka, då står en ny generation beredd. Det känns betryggande för alla olycksfåglar till prognosmakare.