Med bara åtta månader kvar till riksdagsvalet hölls på onsdagen årets första partiledardebatt i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) har fått en riktigt bra start som statsminister. Hennes förtroendesiffror tickar uppåt och Socialdemokraterna är stabilt största parti, medan Ulf Kristersson och Moderaterna får kämpa på om andraplatsen. Frågan är hur M och Kristdemokraterna, som så tydligt gjort en högersväng, ska få väljare från det rödgröna blocket att vilja byta block. Utan blockbytare sitter Andersson säkert. Visserligen går det dåligt för Miljöpartiet, ännu sämre än när partiet satt i regeringen, men det gör det även för Liberalerna.
I riksdagsdebatten var det tydligt att oppositionen försökte sätta MP i knät på statsministern. KD:s Ebba Busch frågade om MP är välkomna tillbaka till Rosenbad om Andersson åter får bilda regering efter valet. Även Kristersson försökte bunta ihop regeringspartiet med MP, som han sade kommer kräva inflytande. Kommer ni använda er vetorätt i en framtida regering, för att stoppa svensk kärnkraft, frågade Kristersson det miljöpartistiska språkröret.
Förutom pandemirestriktionerna, elpriserna och andra aktuella frågor märktes säkerhet och försvar lite extra. Moderatledaren betonade till exempel att "Finlands sak, är också vår".
För Liberalerna deltog Johan Pehrson, som nämnde vikten av att i energipolitiken inte vara beroende av Ryssland. Centerpartiets Annie Lööf ställde frågor om regeringens inställning till en Nato-option. Det är inte läge att ändra Sveriges försvarspolitiska linje, replikerade Magdalena Andersson.
Jimmie Åkesson berättade att SD kommer att KU-anmäla statsministern med anledning av regeringens hantering av coronapandemin, en tråd som inte riktigt plockades upp i debatten. Ingen verkade heller bry sig när Bolund (MP) beklagade sig över "de blåbrunas" energipolitik.
Den som fick Åkesson osäker i debatten var Andersson, när hon anklagade SD för att vara för en straffbeskattning av personer med funktionshinder. Åkesson sade att Andersson ryckt en mening i budgeten ur sitt sammanhang, men han hade uppenbara svårigheter att svara på angreppet.
Såväl Andersson som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har siktet inställt på vänsterväljare som gått till SD.
Efter Stefan Löfvens avgång har spelplanen ändrats. S har sin taktik inför valet klar. Om högeroppositionens taktik är att skrämmas med MP - som S är uppenbart ointresserat av att regeringssamarbeta med - blir det en ovanligt enkel match för Andersson.