Politik kan göra mer skillnad än aktivism

För miljöns bästa krävs både politik och aktivism, men de ska hållas isär.

Aktivister protesterar mot de nya raffinaderiet i juni.

Aktivister protesterar mot de nya raffinaderiet i juni.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2020-09-28 16:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Oljebolaget Preems beslut att stoppa det nya raffinaderiet i Lysekil tydliggör skillnaden mellan politiken och det privata näringslivet. Politiken sätter ramarna medan företaget gör det bästa av förutsättningarna, för sina kunder och ägare. Beslutet att bygga ut anläggningen i Lysekil var inte politiskt och det är heller inte gårdagens besked.

Den politiska viljan att till exempel minska utsläpp och förbättra miljön bör aldrig resultera i att man tar armkrok med aktivister som vill stoppa en flygplats, en bensinstation eller en skogsavverkning. Det enda man åstadkommer då är minskat förtroende för Sverige som ett land att investera i, värnande den fria företagsamheten med lagar som ger långsiktiga ekonomiska spelregler.

Men det ena regeringspartiet i Sverige, Miljöpartiet, ville helt enkelt stoppa planerna på ett nytt raffinaderi. Frågan hotade till och med att spräcka koalitionen och leda till en regeringskris. ”Den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete”, sade partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt till TT om ansökan (5/9). 

Klimatmålen är nationella och politiskt beslutade. Men MP har agerat som om Preem är den ondskefulle nedsmutsaren som kommer utifrån och måste stoppas till varje pris. Gårdagens beslut från Preem beror på anstormningen av kritik, enligt Emma Norén, MP-kommunalråd i Lysekil. ”Jag hoppas de ser att deras ansökan inte är förenlig med klimatlöften och Parisavtalet”, säger hon till TT.

Den utlösande faktorn bakom att stoppa bygget var coronapandemin, men underliggande också en minskad efterfrågan på fossila drivmedel. Senare i höst kommer Preem att lämna in en ny ansökan för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet. Det är förstås alldeles utmärkt.

Bakom beslutet ligger alltså en kommersiell bedömning, men också politik. ”Regeringen har beslutat om en mer ambitiös reduktionsplikt i Sverige och uttryckt en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion, vilket har förbättrat investeringsklimatet”, enligt vd:n Magnus Heimburg.

Morot i stället för piska. Sådant talar en äkta miljöaktivist tyst om. Enligt dessa går det inte att få miljöbovar på bättre tankar. Det går för långsamt – det enda sättet är att driva bort dem, tvinga dem att lägga ned. Om jobb försvinner är det något man får ta. Men i Lysekil har riksdagen (och MP) i ett huj lyckats med en rekordstor omställning som också ger nya jobb. Det är något att ta med sig till alla framtida etableringar från Preem och andra företag.