Planen för att viruset ska stjälpa Trump

Joe Biden gör klokast i att låta presidenten fortsätta gräva sin politiska grav.

Presidentkandidaten Joe Biden framför den vita bokhylla som varit hans fond de senaste månaderna.

Presidentkandidaten Joe Biden framför den vita bokhylla som varit hans fond de senaste månaderna.

Foto: Foto: Associated Press

Ledare2020-05-18 15:55
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En gång kan vara en tillfällighet, kanske två. Men att USA:s förre president Barack Obama tre gånger på två veckor, efter tre och ett halvt års tystnad, går ut och skarpt kritiserar den sittande presidenten Donald Trump måste handla om något annat. En hjälpande hand till en gammal kollega som sitter isolerad i en källare?

Hittills under coronakrisen har det inte varit till Trumps fördel att ha scenen för sig själv. Obamas kritik om uselt ledarskap är förhållandevis mild. Det har heller inte varit någon större nackdel för motkandidaten Joe Biden att sitta isolerad. Visst vore det lockande att dra en lans för minskade klyftor eller en allmän sjukförsäkring, men i det här läget hade alla utspel riskerat att hamna snett. 

Läget i USA är alltså att 90 000 människor hittills avlidit av covid-19, mest i världen. Arbetslösheten ligger redan på 15 procent och ordföranden i riksbanken Fed spår att nivån kan vara 25 procent vid årets slut. USA kan hamna i en långvarig depression och det federala stödet på 2 200 miljarder dollar kommer inte att räcka på långa vägar.

Coronakrisen blottlägger också ett klassamhälle av enorma proportioner där hudfärg spelar en avgörande roll. Afroamerikanerna utgör 13 procent av befolkningen men 30 procent av dödsfallen. I fängelserna, där viruset hotar att spridas ohejdat, är 60 procent av de 2,2 miljoner fångarna afroamerikaner. Den svarta befolkningen är också kraftigt överrepresenterad vad fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar beträffar, samt naturligtvis i tillgången till snabb sjukvård av hög kvalitet.

Det här är politiskt sprängstoff, men kanske inte bara för Trump. ”Ja, som ett alternativ till den nuvarande administrationen”, säger Jesse Jackson, medborgarrättskämpe och veteranpolitiker, i en lång intervju med The Guardian (18/5), apropå om han stöder Joe Biden. Svalast tänkbara stöd från en partikamrat som i likhet med många minoritetsgrupper och unga väljare slutit upp bakom Bernie Sanders.

Förr eller senare, allra senast i slutdebatterna i oktober, måste Joe Biden ta sig an frågorna om sjukvården och ojämlikheten. Då kommer man att veta mer om smittoläget, risken för en andra våg, om ett vaccin finns i faggorna samt det ekonomiska läget.

Under tiden kan han låta Trump fortsätta att gräva sin politiska grav. Det gör presidenten så snart han ägnar sig åt annat än coronaviruset. Som att attackera sin företrädare, anklaga honom för konspiration mot Vita huset (”Obamagate”) och för att ha varit den sämsta presidenten någonsin. Biden ser på från sin källare i Delaware.