Argumenten för ett nationellt vaccinpass blir bara fler när en större andel av folket har vaccinerat sig. Det är ingen rättighet att få besöka en konsert eller en teaterföreställning för den som riskerar att sprida smittan vidare, belasta sjukvården och förlänga pandemin.
Världen är full av begränsningar där folkhälsan går före individers frihet. Många länder kräver för inresa ett intyg att man är vaccinerad mot tropiska sjukdomar, som exempelvis gula febern. Ändå måste man tänka efter noga innan ett nationellt vaccinpass utfärdas. Vad ska det innehålla, och när ska det få användas?
Medan Folkhälsomyndigheten och regeringen tvekar är det talande att inte heller oppositionen är enig om hur ett vaccinpass skulle utformas. M och L vill att passet ska kunna användas brett av olika arrangörer medan KD anser att det bara skulle gälla ”stora evenemang”.
Centerpartiets talesperson Anders W Jonsson säger att ”någon form av tvång, vilket krav på vaccinationspass är riskerar att öka människors misstro mot vaccination” (SVT 5/9). Samt att passet kan ge människor en falsk trygghetskänsla, att alla innehavare genast glömmer alla pandemiråd trots att vaccinet inte ger hundraprocentigt skydd.
Ett existerande nationellt vaccinpass skulle också kunna locka såväl staten som arrangörer till att på sikt införa fler begränsningar. Det kan ”vara klokt att koppla möjligheten för en arrangör att ha krav på vaccinpass till just pandemier, så att det bara är då som sådana särskilda krav på publiken överhuvudtaget får ställas”, skriver liberalerna Lina Nordquist och Christer Nylander på SvD debatt (5/9). Det låter också klokt.
En utblick över världen visar att protesterna mot vaccinpass har varit starka i en rad europeiska länder. Det jämställs helt med vaccintvång i exempelvis Frankrike och Italien. Där liksom här handlar det om hur begränsat liv den som valt att inte vaccinera sig får. Att som i Frankrike visa pass för att köpa en kopp kaffe på trottoarkaféet är ingenting för Sverige att ta efter.
Men ett tydligt begränsat vaccinpass finns redan på många håll och bör snarast införas även i Sverige. Dessa kan kombineras med ytterligare information och riktade kampanjer mot grupper med låg vaccinationsgrad, till exempel i många förorter och kommuner med en stor andel utrikesfödda. Möjligen kan belöningssystem också införas, vilket gjorts i flera amerikanska delstater.
Pandemin har varit utdragen och friheten är nära. Statsepidemiolog Anders Tegnells gamla utsaga om att det vore ”onödigt att snubbla på mållinjen” bör också gälla vaccinpassen.