På vilket sätt uppmanar Hedin till tjuvjakt?

Niklas Ekdal påstår i en krönika på UNT:s ledarsida (29/10) bland annat att Karl Hedin uppmanar till tjuvjakt på varg.

Ledare2020-11-16 21:19
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Replik

Karl Hedin är en aktiv motståndare till svensk rovdjurspolitik och skarp kritiker av hur rättsväsendet behandlar jakträttsbrott. Han skriver själv i ett inlägg: "när jag under föreläsningar påpekar att det sätt som myndigheterna sköter sitt jobb skapar en grogrund för ´lokal förvaltning' av varg, så anses det att jag hetsar till illegal jakt". 

Vad har Niklas Ekdal för uppgifter som stöder påståendet att Hedin uppmanar till tjuvjakt? I boken Maktmissbruket ger Karl Hedin och hans medförfattare sin version av hur rättsväsendet behandlat det så kallade Västmanlandsfallet. Enligt uppgift har polisens nationella operativa avdelning, Noa, haft spaning på Hedin sedan 2016. En möjlig förklaring till detta anses vara att Hedin avslöjat en del märkliga turer i åklagarens hantering av ett jakträttsärende i boken De jagade jägarna.

I Maktmissbruket beskrivs hur Hedins telefon avlyssnades och att en polis missförstod ett yttrande, vilket ledde till att Hedin och ytterligare tre personer greps, misstänkta för att ha skjutit en varg. Hedin hölls inlåst i 31 dagar med fulla restriktioner. När det visade sig att det inte skjutits någon varg bestämde sig åklagaren för att han i alla fall tänkt skjuta och väckte åtal. Alla med kunskaper i ämnet verkar dock eniga om att förutsättningar för vargjakt helt saknades vid tillfället.

Hedin har i olika sammanhang berättat om myndighetsutövning som han anser strider mot lagen, som i vissa fall kanske kunde leda till fängelsestraff. Är detta grunden till Niklas Ekdals uppfattning att Hedin använder sin förmögenhet för att få tjänstemän fängslade? Niklas Ekdal bör förklara hur Hedins handlande skulle leda till ”anarki, eller diktatur som styr upp den”.

Göte Lindgren, Vänge

Svar

Intervjun i DN 18/10, ”Bergslagens Kamprad vargjägarnas hjälte”, är svår att uppfatta på annat sätt än som uppmaning till illegal jakt. Karl Hedin är missnöjd med lagstiftningen, med myndigheterna, med processen mot honom, och signalerar till likasinnade att ta saken i egna händer när det gäller varg.

Jag tog inte ställning till jaktbrotten Hedin anklagats för, det är rättens sak. Men han säger att ”tjänstemän med en extrem agenda har makten”. Och om poliser och åklagare i sitt eget fall: ”Helst vill jag se dem i fängelse.”

Det normala är att respektera demokratiskt stiftade lagar och att försöka bli friad om man står åtalad för brott. Att med stora ekonomiska resurser och tusentals följare gå till motoffensiv är något annat. Om alla gjorde så skulle varken rättsväsendet eller demokratin fungera.

Niklas Ekdal