Det sägs att bostadsmarknaden står stilla. Det är sanning med modifikation då tusentals villor och bostadsrätter byter ägare varje vecka i Sverige. Men på toppen märks ändå en viss oro och avvaktan. I augusti låg 2 450 bostäder i Uppsala län ute till försäljning på Hemnet, den högsta siffran på tio år (SVT Uppsala 4/9).
Generellt märks alltså svagt sjunkande priser och lite färre bostadsaffärer. För två år sedan såldes en villa i länet efter 18 dagar, i dag tar det 33 dagar. Vad väntar folk på? Knappast bättre tider, det lär dröja flera år. Men man vill veta ungefär vad månadskostnaden blir efter sitt livs största affär. Hur mycket kostar bostadslånet om ett år, eller om två? Vad kostar elen, fjärrvärmen och maten?
Inkomstsidan i hushållsbudgeten är nästan lika osäker. Kommer båda att få behålla jobbet de närmaste åren och hur ser löneutvecklingen ut? Den så omtalade lågkonjunkturen kommer väl någon gång – den som förköpt sig på bostad får då försöka övervintra och undvika arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa.
I september kommer två motstridiga besked. Regeringen ger lite mer till att betala räkningarna nästa år, en dryg tusenlapp i månaden för ett normalhushåll i form av ett nytt jobbskatteavdrag, meddelades det på måndagen. Riksbanken ska enligt planen vid sitt nästa möte (21/9) höja räntan en sista gång, vilket ger högre lånekostnader.
Riksbanken kämpar för att sänka inflationen, regeringen riskerar att hålla den uppe. Paret som scrollar bland bostadsannonserna blir inte så mycket klokare när budgeten för 2024 och 2025 ska läggas fast. Det finns tillräckligt mycket osäkerhet där ute som det är, med krig, extremväder och en svensk valuta som ingen verkar vilja vara nära just nu.
Med tanke på all osäkerhet är det beundransvärt att svenskar fortsätter att satsa och bygga bo. Så mycket till val har man inte, någonstans måste man bo. Skräcken är att tvingas sälja med stor förlust om några år, att man då inte kan betala tillbaka sitt lån. Önskedrömmen är därför en korrigering av priserna, med 10-20 procent, en lägre fallhöjd för nya bostadsägare.
Det är precis vad som pågår där ute i höst, att köpare och säljare försöker mötas i den turbulenta miljön. Ingen vill ha det som förr på bostadsmarknaden. En ständig uppgång kan bara sluta på ett sätt för världens mest skuldsatta folk, med en krasch.
Förnuftet råder i en oförnuftig värld och marknadsekonomin fungerar. Bostadsaffärerna tickar på och en dryg månads betänketid för en villa i Uppsala, värd i genomsnitt 4,7 miljoner kronor, det kan ingen klaga på.