Sverige öppnar på onsdagen, i betydelsen att restriktionerna från Folkhälsomyndigheten hävs. Nu försvinner deltagartaken för evenemang och allmänna sammankomster, reglerna om avstånd och storleken på sällskap på serveringsställen samt rådet att jobba hemifrån för att ta de viktigaste förändringarna.
Men pandemin är inte över, som det hetat varje gång något positivt hänt de senaste 18 månaderna. Och det är förstås helt sant. Även om WHO skulle deklarera att covid-19 inte längre var en pandemi – vilket är långt borta med cirka 10 000 dödsfall om dagen – kommer smittan att finnas kvar.
Svininfluensan H1N1 finns också kvar tolv år efter utbrottet, liksom alla säsongsinfluensor, RS och andra virus som kostar liv varje dag. Problemet med covid-19 och dess varianter är att de är mycket smittsamma och även mycket farliga, särskilt för dem som tillhör riskgrupper.
Vaccinationstakten har stannat av i Sverige. Nivåer på 70-80 procent av befolkningen hade säkert räckt för att hejda smittan för ett år sedan, men i och med deltavarianten förändrades läget. Risken för nya utbrott är ständigt närvarande i delar av samhället där en stor andel är ovaccinerade. Det kan gälla jättebygget av batterifabriken Northvolt i Skellefteå där 100 nya fall konstaterades bland de 2 000 anställda i förra veckan, de flesta ovaccinerade och av cirka 70 olika nationaliteter.
Det kan också gälla hela kommuner med bara drygt 50 procents vaccintäckning, exempelvis Södertälje och Botkyrka. Det är då bara en tidsfråga innan smittan åter letar sig in på äldreboenden och drabbar personer med vikande skydd från sina sprutor tidigt i vintras. Vilket redan hänt i Överkalix där åtta brukare avlidit med covid-19 under september.
Motåtgärder finns. Igår kom Folkhälsomyndighetens besked om en tredje dos för alla över 80 år. För att nå grupperna som är ovaccinerade finns sedan i våras ett facit om hur det ska gå till, nämligen Region Uppsalas kallelser med förbokade tider. ”Nu behövs inga nya appar utan tydlighet och ordning och reda”, skriver Socialdemokraterna i Stockholm och föreslår på hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen att regionen följer Uppsalas exempel.
Samtidigt föreslår Liberalerna i samma region att smittskyddslagen ändras så att vård och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig mot covid-19 kan få sparken. Man kan också förvänta sig fler förslag om vaccinpass om ovaccinerade skulle orsaka utbrott som kan härledas till krogliv eller fotbollsmatcher. De ovaccinerade kommer att mötas med både piska och morot under nästa fas. Pandemin är inte över.