När pandemin slog till mot världen 2020 stannade hjulen. Industriproduktionen krympte, bilåkandet i storstäderna upphörde liksom flygandet mellan metropolerna. Luftkvaliteten förbättrades avsevärt och utsläppen av växthusgaser sjönk som en följd av alla restriktioner. Tillfälligt, skulle det visa sig senare.
Det var inte bara gröna politiker som tänkte att så här borde livet på jorden vara för jämnan, minus det farliga viruset alltså. Mänskligheten kan inte leva som den gör, som fossilberoende. Att naturen lagar sig snabbt när det normala livet sätts på paus är en tydlig signal - lika tydlig som den fantastiska artrikedomen i den 4 700 kvadratkilometer stora evakuerade zonen runt Tjernobyl, 35 år efter kärnkraftsolyckan (The Guardian 28/5 2019).
Ukrainakriget har gett miljöaktivister en ny chans, och återigen saknas inte alls poänger. Inte bara den som är grön i själen inser att Europas ryska olje- och gasberoende är av ondo. Fossilberoendet går här hand i hand med en önskan om fred och demokrati. Ryssland står för 40 procent av EU:s gasimport, 27 procent av oljeimporten och 46 procent av kolimporten.
Fossilfria alternativ står för säkerhet och oberoende. ”Frihetens energi”, slog Tysklands finansminister Christian Lindner fast nyligen. Tyskland står inför en enorm utmaning om inte miljoner tyskar ska frysa under nästa vinter. Men utmaningen finns i hela EU, även i Sverige. Kampviljan finns där med slagorden: Bort med Putin, bort med smutsig energi - in med demokrati och klimatomställning.
Det synd att förstöra stämningen. Men risken för bakslag är påtaglig, precis som för två år sedan. Delvis för att kriget är oförutsägbart. Men framför allt på grund av de enorma förhoppningar som knyts till att hela västra Europa som i ett trollslag ska omvandlas till en djungel av vindsnurror och moderna kärnreaktorer. Behoven ser mycket olika ut, liksom förutsättningarna. Finns den cementerade enigheten kvar om ett halvår, eller ens om några månader?
Under tiden pågår den ”vanliga” klimatpolitiken. Sveriges åtta riksdagspartier enades i tisdags om netto nollutsläpp 2045. Som första land i världen sätter man också upp ett konsumtionsmål, där svenskars resor och importerade varor ingår. Samtidigt beslutade EU:s finansministrar om att gå vidare med klimattullar för länder med lägre klimatambitioner.
Det är nog så klimatomställningen måste gå till, med strukturella förändringar av levnadsmönster. Förhoppningar om trolleri kan man ha ändå, det är mänskligt. Men man ska vara medveten om att det är just förhoppningar, att realisterna måste fortsätta att göra sitt jobb.