Fördel Danmark och den okända ministern

Förebyggande arbete vinner mark i kampen mot gängen.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) hade pressträff om regeringens förslag om en ny socialtjänstlag i början av juli.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) hade pressträff om regeringens förslag om en ny socialtjänstlag i början av juli.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-08-27 10:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nyheterna om de svenska ”barntorpederna” som gripits i Danmark, sammanlagt ett 15-tal unga pojkar, har lett till spänningar på båda sidor av Öresund under sensommaren. Danmarks regering har varslat om nya gränskontroller medan vi på den svenska sidan närmast badat i skuld för att vi varit sena med åtgärder mot gängkriminaliteten.

I söndagens Agenda i SVT var det dock inte justitieminister Gunnar Strömmer (M) som berättade om nya förslag, om hårdare tag för att få bort de unga kriminella från gatorna. Partikamraten Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister, fick i stället svara på hur hon ska stoppa nyrekryteringen med förebyggande åtgärder. Det var uppfriskande i sig och även på detta område har det visat sig att Danmark har ett stort försprång.

Waltersson Grönvall basar över förkortningar som LVU, SiS och LSS, vilket allt fler insett är helt centrala för utanförskap och risken för kriminalitet. Hon hade uppförsbacke efter maktskiftet 2022 då det nya Tidöavtalet fokuserade starkt på att ge fler verktyg till polis och rättsväsende, att bryta otryggheten med ett ökat antal skjutningar och sprängningar i gatumiljön. 

”Min uppgift är att göra skillnad på riktigt för barn och unga som far illa”, sade den nya socialtjänstministern till tidningen Socionomen (21/12). Hon svarade på en fråga om vad hon skulle hon skulle göra ”konkret, inte bara symboliskt” för att jobba förebyggande. Hela intervjun andades misstänksamhet mot den nya regeringen, att ”hårda tag” skulle prioriteras långt framför förebyggande arbete, att det senare mest skulle handla om tomt prat.

”Du får faktiskt mycket beröm”, säger programledaren på Agenda knappt två år senare, syftande på arbetet med den nya socialtjänstlagen som kommer 2025. Ministern lyfter fram ett omfattande föräldrastöd och utbyte av information mellan myndigheter som några av de viktigaste förändringarna.

Det kommer att bli svårt, särskilt om hon ska redovisa framgångar i siffror redan till valet om två år. Att hänvisa till de föregående regeringens tillkortakommanden är något av en sport för ministrar, men det har sällan varit så sant som på Waltersson Grönvalls område. Skulden fördelar sig på många regeringar av olika politisk färg långt bakåt i tiden.

Men hon är Sveriges första renodlade socialtjänstminister. Att Gunnar Strömmer får ta ett halvt steg tillbaka, om så bara för en vecka, är också en bra början på en politik mot gängvåldet som hänger ihop.

Rättelse:

I en ledartext 8/8 om klimatkraven på byggandet i Rosendal skrev UNT felaktigt att "kommunen ska dela ut gratis busskort till en del av de nya Rosendalsborna". Rätt ska vara att det är de privata byggbolagen som ska dela ut gratis busskort till en del av de boende, ett krav som kommunen ställer.