Enligt en studie från Stockholms universitet har 60 procent av ungdomarna mellan 15-19 år erfarenheter av att blivit utsatta för våld i nära relation. Det kan handla om allt ifrån fysiskt till psykiskt, sexuellt eller digitalt våld. Både flickor och pojkar är drabbade, även om utsattheten ser olika ut.
I höstas kom även en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, som visar att det finns stora brister både när det kommer till kunskap om våld i ungas parrelationer och förebyggande och stödjande åtgärder för att rusta ungdomar med en medvetenhet som gör att de kan sätta gränser och förstå vad som är en sund relation.
Brå slår fast att i princip all forskning som finns på området är sprungen ur ett vuxenperspektiv och att unga som utövar eller råkar ut för relationsvåld därför löper stor risk att hamna mellan stolarna. Den verklighet som 13-25-åringar lever i ser annorlunda ut än deras föräldrars. Inte minst eftersom en stor del av ungdomars sociala liv utspelar sig i olika digitala kanaler där möjligheterna att övervaka, begränsa, hota och ofreda en partner är i det närmaste obegränsade.
På nätet saknas dessutom ofta insyn från vuxenvärlden. Därför behövs det omfattande åtgärder för att i högre grad upptäcka och arbeta med relationsvåld, gränssättning och normer hos unga människor.
En sådan insats är den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” som pågår under februari och mars. ”Svartsjuka kan ibland ses som något som är romantiskt och fint, och det måste vi ändra på” säger Sabina Carlsson, regional samordnare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor vi Länsstyrelsen i Uppsala. (SVT 7/2).
Carlsson sätter fingret på något viktigt. Den som inte är erfaren kan lätt missta kränkningar för kärlek eller missa tecken som tyder på att en relation är på väg att urarta i fysiskt eller psykiskt våld. Ju mer unga människor vet om svartsjuka, kontroll och vikten om att stå upp för sig själv i en relation desto mer kan de minska risken för att råka illa ut. Det är också viktigt att unga vet var de kan vända sig för att få råd, stöd och hjälp om de befinner sig i en destruktiv relation.
En viktig aspekt som Brå också pekar på är att fokusera inte bara på offren, utan även på de unga som löper en högre risk för att utöva våld i en parrelation. Såväl skolan, socialtjänsten och ungdomspsykiatrin måste bli bättre på att arbeta både preventivt och återfallsförebyggande genom särskilda riktade insatser mot unga som utövar kontroll och våld mot sin partner.
Att sätta stopp för de som kränker sin partner är det bästa sättet att försöka minska antalet unga som utsätts för relationsvåld. För det är hos dem som är svartsjuka problemet ligger.