Kammarrätten i Göteborg har i en ny dom slagit fast att vissa friskolor inte ska behöva offentliggöra uppgifter om elevernas betyg och elevsammansättning. Motiveringen har varit att friskolorna annars kan lida ekonomisk skada. "På det fria skolvalets marknad får samtliga dessa uppgifter anses vara sådan som friskolorna konkurrerar med", har Statistiska centralbyrån (SCB), som samlar in datan, uttryckt det.
Sveriges kommuner och regioner överklagade SCB:s nya linje i frågan men fick alltså inte gehör hos kammarrätten. I domen står det att uppgifterna i fråga rör ekonomiska förhållanden, och därför inte ska lämnas ut om det inte står klart att ett utlämnande kan ske ”utan att någon enskild friskola lider (ekonomisk) skada” (Skolvärlden, 17/12).
Domen visar på ett allvarligt fel. Vi behöver ett skolsystem som inte har olika regler för olika skolor. Offentlighetsprincipen och elevernas möjlighet att göra genomtänkta skolval bör väga tyngre än friskolors eventuella ekonomiska intressen. Elevers betyg kan inte ses som affärshemligheter.
Det som, trots domen, är positivt är att det finns en bred samsyn om att systemet brister. Utbildningsminister Anna Ekström kommenterar frågan med att det är "upp- och nedvända världen om skolornas resultat inte kan granskas" (SvD, 18/12). Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, påpekar också att information om elevers studieresultat brukar vara offentliga uppgifter inom skolan och att "uppgifterna borde lämnats ut”. Även Skolverket, som ansvarar för statistik på skolområdet, varnar för konsekvenserna. Domen kan innebära att myndigheten inte längre kan publicera viktig information om fristående skolor.
Skolors resultat ska givetvis kunna granskas. Vi betalar skatt för en bra skola och det bör därmed vara givet att vi också ska kunna se vad skolorna gör, kommunala som fristående. De senaste årens avslöjanden om extremister som driver friskolor borde ha fått varje beslutsfattare att inse hur viktigt det är.
I somras kritiserade Centerpartiet, via partiets officiella twitterkonto, ändå utbildningsminister Ekström för att ha nämnt "en offentlighetsprincip för privata företag som jobbar med offentliga medel". Centerpartiet kallade det "ett angrepp på den fria företagsamheten".
Varför skulle offentlighetsprincipen sluta gälla för verksamheter som vi betalar för via skattesedeln? Löntagarfonder kan kvala in som "ett angrepp på den fria företagsamheten", inte detta.
Kammarrättens besynnerliga dom bör överklagas.