Oblygsam renhållare till höger och vänster

När det blåser motvind behövs envisa typer som Carl Bildt.

Oppositionsledaren Carl Bildt överlägger i riksdagen 1990.

Oppositionsledaren Carl Bildt överlägger i riksdagen 1990.

Foto: Lars Hedberg/TT

Ledare2020-01-22 06:25
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Förre statsministern och moderatledaren Carl Bildt har aldrig varit blygsam. Därför är det inte förvånande att han i boken Den Nya Oredans Tid skriver om världshistorien under flera århundraden, klimathotet, digitaliseringens genomslag, populismens frammarsch och hoten mot en regelstyrd världsordning. Med karakteristiska formuleringar och utan att erkänna att han tidigare hade fel, som om Turkiet eller om Irakkriget.

Bildt har tidigare, trots långvarig kritik av marxismen med dess tro på en given framtid, ibland själv talat om ”den enda vägen” med marknadsekonomi, lägre skatter och ett starkare EU.

Marknad, avreglering och ökat handel har också inneburit att många fler har fått det bättre. Det är Bildt tydlig med att framhålla.

Men där finns en oro över att riskerna har blivit större. USA:s dominans är bruten, Kina rycker fram och Ryssland är bittert över förlorad supermaktstatus. Sådana lägen har genom historien kunnat leda till krig.

Bildt har alltid bejakat teknisk utveckling och tror att den digitala utvecklingen kommer att leda till lika grundläggande förändringar som den industriella revolutionen på sin tid. Klimathotet är allvarligt, och måste mötas samfällt.

En så långt möjligt regelstyrd världsordning behöver värnas. Den har hållits uppe av först Storbritannien, sedan USA. Nu är den hotad, inte minst av president Trump.

Carl Bildt är starkt kritisk mot Trump, som ju misstror frihandel, allianser och representerar en populism byggd på tillbakablickande och fruktan.

Bildt varnar för att identitetspolitik ersätter ideologier. Han tar dock bara upp farligt grupptänkande till höger, och inte vänstervurmande för att identiteten formas i gruppen, inte hos individen.

EU-vännen Bildt kallar Storbritanniens premiärminister, Brexitanhängaren Boris Johnson för ”höggradigt egocentrisk”. Bildt ser ett starkare EU som en mer ordnad världsordnings sista bastion, och värnet för inflytade för europeiska länder.

Bildt gillar fasta växelkurser, som det i efterhand bisarra kronförsvaret, och valutaunioner. Han menar att det var rätt med hårda villkor mot Grekland och att Lettland inte devalverade i en djup kris. Euron behöver stärkas.

Carl Bildt har svårt att erkänna misstag. Det är en brist när åsikterna har medvind.

Men när det blåser motvind behövs envisa typer som Bildt. Han stod emot när den marxistiska vänstervinden blåste som hårdast på 1960-och 70-talen. Nu, inte minst när det stundtals är svajigt hos Moderaterna, är det viktigt att Bildt så tydligt kritiserar högerpopulism och nationalism.