Nystarten i Uppsala skjuts på framtiden

Uppsalas mittenstyre skyr svåra prioriteringar inför valåret 2022.

I till exempel Gränby och Gottsunda (bilden) upplever de boende sämre trygghet.

I till exempel Gränby och Gottsunda (bilden) upplever de boende sämre trygghet.

Foto: Fredrik Sandberg

Ledare2021-09-01 16:09
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Uppsala kommun har god ekonomi. Och fattas bara annat – med två universitet och på pendlingsavstånd från huvudstaden lockar man till sig en ung och välutbildad befolkning. Sedan finns det också problem med att växa som Uppsala gjort och gör. Miljardinvesteringarna i mark för bostäder, skolor, infrastruktur och så vidare kan gräva djupa hål i budgeten och öka kommunens låneskuld.

År 2021 lär åter ge ett starkt resultat och utrymme för satsningar på kärnverksamheten. Kommunen har ett antal år med överskott och det är förvisso bra, men när statsbidragen för pandemin börjar avvecklas nästa år vill det till att man också fortsätter att hålla i kostnaderna.

Mittenstyret (S, MP och L), med benäget stöd av V, basunerade på onsdagen ut att man tänker satsa över en halv miljard kronor extra i höstens budget, 512 miljoner. Exakt hälften, 256 miljoner, går till skolan. Huvuddelen av beloppet beror på att befolkningen ökar (skolbarnen blir fler etc) och på uppräkningen av personalens löner. Samt på att pågående satsningar förlängs även nästa år. ”En halv miljard extra till Uppsalas nystart”, rubriken på mittenstyrets pressmeddelande, är alltså varken så mycket av ”extra” eller ”nystart”.

Vänsterpartiet har villkorat sitt budgetstöd med bland annat stopp för effektiviseringar i äldreomsorgen. Uppsalas budgetprocess löper parallellt med den på riksnivå, fast utan medverkan från högersidan (C) utifrån. Det märks också på innehållet då det finns gott om i och för sig vällovliga poster, men utan de nödvändiga prioriteringarna som skjuts på framtiden. I Uppsala har man råd med allt, vilket man också har i teorin under pandemiåret 2021. 

Profillösheten öppnar för en mer offensiv opposition. M-kommunalrådet Fredrik Ahlstedt talar om ”fler kameror och ordningsvakter” när han kommenterar budgetförslaget. Räkna med fler utspel om tryggheten när den lokala valrörelsen 2022 närmar sig. 

Även om staten står för den absolut viktigaste delen av trygghetsskapandet, genom polisen, finns det massor att göra på kommunal nivå. Skolorna och skolgårdarna är långt ifrån fria från narkotikabruk och -handel. Stiftelsen Tryggare Sveriges enkätundersökningar i Gränby och Gottsunda visar på brister i tryggheten kring handel, gång- och cykelvägar och i anläggningar i anslutning till bostadsområden i kommunala Uppsalahem, som parkeringar.

Det hade inte krävts så mycket för att sätta rubriken ”ett tryggare Uppsala” på 2022 års budgetförslag, bara en bråkdel av kostnaderna för välfärden. Nu blev det en ganska ljummen blandning, och nystarten för Uppsala får vänta till nästa gång.