Den nya issportsarenan i Gränby blir som förväntat både dyrare än budgeterat och färdig senare än planerat. När kommunstyrelsen i veckan fattade beslut i frågan växte budgeten från 420 miljoner kronor till 479 miljoner kronor. Och arenan beräknas nu vara färdig tidigast 2024, till skillnad från hösten 2023 som tidigare var planen.
Närmare en halv miljard kan uppfattas som svindlande mycket pengar för Oktagonen med plats för 5 000 åskådare, men detta är inte ett skrytbygge. Det är en rimlig arena för en växande kommun. Att erbjuda idrottsytor till en växande befolkning kommer med nödvändighet att kosta pengar. Och måste få göra det. Det går att ställa varje kommunalt byggprojekt mot ökade resurser till skolan, äldreomsorgen och gatuunderhållet. Likaså går det att ifrågasätta om redan skuldsatta Uppsala kommun ska dra på sig ytterligare lån. Men det är en rimlig kommunal ambition att ge goda förutsättningar för idrottsutövande, också det som sker på is. Även om det innebär en större kommunal upplåning.
Men viss varningsflagg måste ändå resas. När kommunfullmäktige slutgiltigt antar byggplanerna, antingen på sitt decembersammanträde eller – om Moderaterna och Vänsterpartiet driver igenom en minoritetsåterremiss – i början av nästa år, betyder det inte att granskningen av projektets ekonomi kan upphöra.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) hoppas (UNT 24/11) att projektet ska rymmas inom den nya ramen på 479 miljoner kronor, men sannolikt blir det dyrare än så. Det är mer regel än undantag att stora, kommunala byggprojekt spräcker budget. När det nya 100-huset på Akademiska sjukhuset till sist invigdes var slutnotan 2,7 miljarder, mot ett budgeterat pris på 1,7 miljarder. Och när Stockholms stad skulle renovera gamla Östermalmshallen fick kommunen betala över 1,3 miljarder, trots att budgeten var satt till 600 miljoner kronor. Samma sak gäller renoveringarna av Liljevalchs konsthall och Medborgarhuset på Södermalm.
Generellt verkar regeln vara att ju storslagnare projekt, desto mer överskrids budget. Då är den lite blygsammare Oktagonen ute i Gränby ett säkrare kort. Med en publikkapacitet på 5 000 åskådare är det inte en arena för storslagna drabbningar i Elitserien. Det är i stället en modern ishall för Almtunas lunk i Hockeyallsvenskan, för konståkning och för träning på is. Vilket är just vad Uppsala behöver. Ingenting som ”sätter kommunen på kartan”, men någonting som invånarna faktiskt efterfrågar.