Förra året begick 1569 människor i Sverige självmord. 1 102 män och 467 kvinnor. Störst risk för att hamna i ett läge där suicid ses som den enda utvägen är människor i medelåldern och äldre män. Men även i gruppen 15-29 år blir det allt fler som bestämmer sig för att de inte längre vill leva.
Även den psykiska ohälsan i ett bredare perspektiv har ökat. Gång på gång slås det larm om hur illa det står till bland unga vuxna, där många i dagens generation mår betydligt sämre än vad deras föräldrar gjorde vid motsvarande ålder.
Varför människor lider av psykisk ohälsa i Sverige 2023 finns det inget enkelt svar på. Men flera samverkande faktorer dyker upp i rapporter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En sådan är de förändringar som skett på arbetsmarknaden med skärpta krav på alltifrån effektivitet till tillgänglighet och flexibilitet. En annan är hur skolan förändrats och blivit otydlig när det kommer till grundläggande kunskap, samtidigt som förväntningarna på att unga ska kunna ta eget ansvar och manövrera i en digital värld full av fallgropar skjutit i höjden.
Den allvarliga utvecklingen när det kommer till psykiska sjukdomar och den relativt höga självmordsfrekvensen har dock sällan lett till några särskilt omfattande satsningar på psykiatrin. Tvärtom är det just där besparingskrav ofta lagts. Som när Region Uppsala för drygt två år sedan tog bort den jourlinje till psykiatrin för personer med självmordstankar och akut psykiska problem som många menar räddade liv. Eller att BUP i åratal fått gå på knäna.
Häromdagen dök det dock upp en positiv nyhet. Psykiatrin i Uppsala har fått en egen ambulans, en så kallad PAM (Prehospital akutpsykiatrisk mobil enhet). Det ska även bli möjligt för människor som mår dåligt och söker hjälp via 112 att direkt komma i kontakt med en psykiatrisjuksköterska, något Region Uppsala är först med i landet.
För den som är på väg att ge upp och ser självmord som en lösning kan det vara en fråga om liv och död att snabbt komma i kontakt med vårdpersonal som har psykiatrisk kompetens och vet hur man ska bemöta människor som mentalt balanserar farligt nära gränsen. Lika viktigt är det om man fått en psykos eller håller på att drunkna i ångest.
Regionen har därför tagit ett mycket klokt beslut när man i samband med omorganisationen av akutpsykiatrin valde att införa en PAM-enhet. Förhoppningsvis är det bara ett av flera steg mot ett bättre omhändertagande av människor som annars riskerar att bli ytterligare en siffra i den svarta suicidstatistiken.