Nu måste vaccinationerna ta fart!

Öppnandet av fas 4 i Stockholm och Uppsala är bra. Men frågetecknen finns kvar.

I vaccinationslokalen i Kista blev det färre besökare redan för fem dagar sedan.

I vaccinationslokalen i Kista blev det färre besökare redan för fem dagar sedan.

Foto: Malin Hoelstad

Ledare2021-05-05 14:58
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det har funnits gott om vaccin, gott om personal och lokaler i Stockholm. Ändå vill inte vaccineringen mot covid-19 ta fart på allvar. Det finns alla skäl i världen att låta de medelålders, 40-59-åringarna, få sin första dos. Det är i den gruppen de flesta iva-patienterna finns. Även om smittspridningen kommer att finnas kvar en tid har man under kommande veckor chansen att minska belastningen på vården avsevärt. Men då måste regionerna börja ta sin uppgift på allvar.

Region Stockholm ligger lite före Uppsala och har slut på 65-plussare att vaccinera. 60-64-åringarna och yngre i riskgrupp (fas 3) är i full gång och redan i förra veckan började det tunna ut i köerna även bland dessa. I de stora vaccinlokalerna i Kista och Nacka stod vaccinpersonal redo och doserna låg på hög – allt som saknades var patienter. I måndags fortsatte bristen på folk, även lokalen i Rinkeby hade gott om obokade tider. Svaret från regionen var att man ”funderade” på att släppa på fas 4 (den sista med friska 18-59-åringar). ”Vi har en kort startsträcka”, sade samordnaren Magnus Thyberg (SvD 3/5).

Det får man sannerligen hoppas efter onsdagens besked. Samt att Uppsala inte följer Stockholm i spåren med obokade tider.

Enligt Folkhälsomyndigheten har Region Uppsala 28 000 doser i veckan att tillgå från och med denna vecka. Vad man inte säger är att hälften av dessa är Astra Zeneca och alltså inte kan användas för de grupper som är aktuella från och med nu. Därför uppges kallelserna i Uppsala gälla tider "i slutet av maj". Det kan tyckas pessimistiskt då antalet 18-59-åringar som tillhör en riskgrupp beräknas vara cirka 20 000 i regionen.

Den här försiktighetsprincipen, att inte ta något för givet, kan ha flera olyckliga effekter. En är att 50-åringarna inte är beredda på att bli vaccinerade förrän i juni. Då ökar risken för att man uteblir, som i Stockholmslokalerna. Sedan blir det också trångt på nätet när en mer digital generation plötsligt får klartecken. Stockholmsappen Alltid öppet havererade när den var klar att användas och 45 000 gick in där i tisdags. Och när fas 4 öppnades vid onsdag lunch gick det heller inte att komma in.

Regionerna har ansvaret för den överansträngda vården, men också ansvaret för vad som är det enda sättet att minska belastningen. Varje dag som inte maximalt antal sprutor kan ges är en stor förlust. 50-plussarna i Region Uppsala kan hålla sig beredda från och med nu. Och hoppas på att tekniken står på regionens sida. Liksom att man fortsätter att göra av med varenda dos som levereras. Stockholmsdebaclet får inte upprepas.