Nej, konsumtion av kultur bör inte styras. Men utbudet!

Mats Bergström svarar på Eva Forslunds ledarkrönika "Måste konsumtionen av kultur styras?" (10/3).

Ledare2021-03-17 06:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

REPLIK

Det är glädjande att UNT uppmärksammar kulturpolitiken på ledarplats. Verklighetsbeskrivningen måste dock ifrågasättas.

De offentliga medel som årligen tillförs kulturen är av betydande storlek. Det sammanlagda bidraget för 2021 enbart till Musik i Uppland uppgår exempelvis till närmare 30 miljoner kronor. Hur stor del av våra gemensamma resurser som går till kultursektorn och hur de bäst fördelas bör vara föremål för kontinuerlig diskussion.

Man bör då hålla i minnet att det är mycket dyrare att driva ett operahus än en jazzklubb, vilket avspeglas i storleken på stödet till respektive verksamhet. Men syftet med denna ”ojämlika” fördelning är inte att styra människors konsumtion, som Eva Forslund hävdar. Tanken är tvärtom att hon, jag och alla andra medborgare ska erbjudas största möjliga valfrihet! Den strävan har sin ideologiska grund i liberalismen. Modellen med ”kulturpeng” i stil med friskvårdsbidraget har lanserats förut av nyliberala opinionsbildare. De har nu oväntat fått sällskap av liberala UNT. Man misstar sig emellertid om man tror att det går att jämföra Folkoperan med Friskis & Svettis. Varje sådant försök avslöjar en bristande förtrogenhet med våra kulturinstitutioner och deras ekonomiska verklighet.

Vi vill själva bestämma över våra kulturella vanor. De flesta skulle bli rasande om politiker försökte styra deras val. Att UNT på ledarplats gör gällande att så redan sker är häpnadsväckande. Genom att kalla riktade stöd ”förmynderi” riskerar man dessutom att underblåsa politikerförakt och antietablissemangsströmningar.

Med traditionell kulturpolitik styrs utbudet i riktning mot en ökad mångfald. Det ger konsumenterna större valfrihet. Låt mig ge ett belysande exempel: Upsala Nya Tidning omfattas numera av det svenska presstödet. Det förbättrar förutsättningarna för tidningens fortsatta utgivning, vilket i sin tur ger mig möjligheten att fortsätta prenumerera på UNT. Ingenting hindrar mig å andra sidan från att när som helst byta till någon av konkurrenterna.

Mats Bergström, gitarrist och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien

SVAR

Det är synd att kritik mot dagens utformning av kulturstöden uppfattas som ett sätt att underblåsa antietablissemangsströmningar, när syftet med ledarkrönikan närmast var det motsatta. Det går inte att jämföra Folkoperan med Friskis & Svettis, men det går att jämföra det faktum att kultur som konsumeras i storstäderna eller av människor med högre socioekonomisk bakgrund subventioneras mer än annan kultur. Det är ett ineffektivt sätt att uppfylla de kulturpolitiska målen, som bland annat är att främja allas möjlighet till kulturupplevelser och till att utveckla sina skapande förmågor. Ett större fokus på självbestämmande över den egna konsumtionen är därför att föredra.