I drygt ett år fick det leva kvar efter pandemin, rådet framför andra från Folkhälsomyndigheten: Det vill säga att ”stanna hemma om du är sjuk”. Eller snarare var det definitionen av ”sjuk” som ändrades. Det går nu bra att gå till jobbet ”med snuva och lite ont i halsen”, som Sara Byfors, avdelningschef på FHM, uttryckte det i SVT:s morgonstudio (16/2).
Pandemirådet har blivit alltmer orimligt i takt med att vintern kommit. Alla smittor har ökat, mer än vanligt efter två års uppehåll när många hållit sig hemma. Alla arbetsplatser har haft luckor i bemanningen de senaste månaderna, vissa mer än andra. Exempelvis har mängder av bussar och tåg fått ställas in på grund av sjukfrånvaro.
Uttaget av Vab (Vård av sjukt barn) har fortsatt att öka efter pandemin. Under 2022, ett år till 90 procent fritt från restriktioner, vabbade svenska föräldrar för 8,7 miljarder kronor. När statistiken presenterades (12/1) talade Försäkringskassan om en ”beteendeförändring”, att det ”inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan”.
Ur en förskollärares perspektiv har man alltså fått en tillfällig paus på några år. Inga virus som ständigt snurrat runt bland barnen och personalen. Helt enkelt så som det alltid borde vara. Varför ska den ene få genomföra sitt arbete på bekostnad av den andre blir sjuk? Och varför ska barnen tvingas gå åtta timmar på förskolan om de är trötta och hängiga?
Men det Folkhälsomyndigheten säger är att vi måste börja tänka själva, att livet inte kan levas genom råd från myndigheter. Vissa jobb kräver en högre grad av friskhet, exempelvis om man jobbar med äldre och andra infektionskänsliga. Varje sådan arbetsgivare har sina riktlinjer.
Samtidigt är det helt orimligt att stanna hemma så fort ett barn är snorigt. Vissa barn snorar på från oktober till mars, utan vare sig feber eller annat som sätter ned allmäntillståndet.
Att bedöma om man ska gå till jobbet, eller om barnet ska gå på förskolan, är var och ens ansvar. Det var skönt att slippa det under en tid, då någon annan sa ”stanna hemma”, men nu är det dags igen. En obehaglig följd är att det kräver mer kommunikation med arbetsgivaren, kollegerna, förskolan och skolan. Man kan göra fel, tvingas gå hem från jobbet, hämta i förtid på förskolan eller i värsta fall smitta ned andra. Men sådant händer.
Ingen har någonsin sagt att man ska gå till jobbet om man är sjuk eller lämna sjuka barn på förskolan. Det är bedömningar som måste göras från dag till dag, från fall till fall. Om man bara pratar med varandra kommer det att gå utmärkt.