Brunnit har det alltid gjort. Donald Trumps kommentar till förödelsen i Kalifornien förra gången han var president sågs som ett sätt att ifrågasätta klimatförändringarna. Men hur ska man då tolka hans senaste angrepp på delstatsguvernören Gavin Newson (Dem), som han anser är direkt ansvarig för att 10 000-tals hem förstörts i Los Angeles-regionen de senaste veckorna?
Det är frestande att tro att det beror på vilka som drabbats. Till skillnad från byarna i norra Kalifornien som drabbades hårt vid de mycket mer omfattande bränderna 2020 och 2021 har bränderna i veckan rasat som värst i Palisades norr om Los Angeles, på vägen mot Malibu. De ståtliga vita husen som totalförstörts kostade från fem miljoner dollar och uppåt och ägs av Hollywoodskådespelare och maktpersoner inom nöjesindustrin. Många av dem har miljoner följare på sociala medier och uppmärksamheten blir därefter.
Visst har det alltid brunnit i Kalifornien. I 30-årscykler har någon procent av landytan eldhärjats varje år. Men sedan ungefär 2010 har bränderna fått betydligt större konsekvenser och forskarna ser framför allt tre orsaker: klimatförändringar (mindre nederbörd), ökad befolkning och ett åldrande och alltmer farligt elsystem.
Torkan har gjort brandsäsongerna längre och mer oförutsägbara. Beredskapen blir sämre, som i Los Angeles nu efter nyår då många överraskats totalt av elden och fått fly från sina hem hals över huvud. De värsta brandåren hittills är 2018, 2020 och 2021, särskilt 2020 då hela 4,5 procent av Kaliforniens yta brann.
Den tillträdande presidenten vevar på i känd stil. Han anklagar guvernör Newsom för att inte ha skrivit på ett avtal om ökad vattentillgång, ett ickeexisterande sådant, samt för att ha prioriterat vatten till att skydda vissa sällsynta arter i stället för till brandbekämpning. Talk show-värdar gjorde sig lustiga över lögnerna och faktaredaktionerna på CNN och de stora tidningarna gick varma, för den delen av befolkningen som bryr sig. Newsom i brandhjälm såg mest trött ut, vilket han säkert också var efter flera dygn ute bland drabbade.
Inom kort väntas Donald Trump begära att USA träder ur Parisavtalet för andra gången. Tom Hanks, Paris Hilton och Billy Crystal lär inte kunna övertyga honom om motsatsen då förhållandet mellan presidenten och Hollywood brukar pendla från svalt till bottenfruset. Men det finns ju miljardärsvänner, som fått allt svårare att försvara sig mot elden i Kalifornien och orkanerna i Florida. Uppmärksamheten runt de senaste bränderna kan faktiskt vara de bästa nyheterna på länge för klimatet.