I Singapore, Kina, Sydkorea och Taiwan avläser myndigheter mobildata för att spåra coronaviruset. 60 procent av norrmännen har börjat använda appen “Smittestopp” och danskarna arbetar för fullt för att ta fram en app för smittspårning (Ny Teknik 22/4).
Även i Sverige kan appövervakningen bli verklighet. “Vi kommer säkert så småningom att hamna i ett läge där smittspårning är en viktig bit för att fånga upp fallen vi har kvar. Då kan den här teknologin säkert vara av värde”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell (DN 20/4).
Trenden i (väst)världen är tydlig: vi går mot alltmer övervakning och allt mindre rätt till privatliv. Från den första april i år har polisen möjlighet att använda sig av hemlig dataavläsning när brott misstänks, genom att “hacka” sig in i datorer, mobiler eller surfplattor (SVT 19/1). Från och med första januari i år behöver polisen dessutom inte ansöka om tillstånd för att sätta upp övervakningskameror på allmän plats. Datalagringsdirektivet som gick igenom förra året kräver dessutom att alla teleoperatörer lagrar elektronisk information för polisen att kunna använda. Det kan exempelvis handla om vem du talat med, hur länge ert samtal pågått och var du befann dig när du talade i telefonen.
Visst är dessa metoder säkerligen effektiva för att skydda oss mot terrorism, grov brottslighet och viruspandemier. Men vi bör vara medvetna om att en statlig mobilapp för att minska smittspridning i värsta fall kan komma att användas i mer tveksamma syften.
Kina, som är det mest välutvecklade övervakningssamhället i världen, är ett bra exempel. Där finns miljontals övervakningskameror (som till viss del sålts av svenska företag), de övervakar mobiltelefoner och censurerar i chattar. Ett av de mest effektiva sätten att förhindra kinesiska copyright-brott är att koda in Himmelska fridens torg i det du länkar på internet. Då försvinner det i ett nafs från den kinesiska webben!
Nej, Sverige kommer inte att utvecklas till Kina. Men vi bör tänka på att övervakningsteknik sällan försvinner när den väl har införts. Det brukar heta att den ska “utredas” om x antal år och att den enbart ska användas mot “grov brottslighet”. Men när vi väl ser hur effektiv den är - varför inte fortsätta använda den och kanske till och med bredda dess användningsområden? För att alla ska känna sig tryggare, så klart.
Kanske är övervakningen till viss del nödvändig. Men vi bör veta om att tekniken kommer att finnas kvar även efter att krisen är över.