Myrsteg mot tillnyktring i alkoholpolitiken

Det är fullt rimligt att svensken får ta ett större ansvar för sina alkoholvanor.

Vi får fortfarande inte köpa en öl på take away från krogen, starköl i affären eller alkohol på söndagar.

Vi får fortfarande inte köpa en öl på take away från krogen, starköl i affären eller alkohol på söndagar.

Foto: TT

Ledare2021-12-10 04:42
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Svensk alkohollagstiftning ska uppdateras. Förslagen i en statlig utredning är att mindre mängder alkohol ska få säljas i samband med studiebesök eller föreläsning i anslutning till tillverkningen. Detta får ske efter ett tillstånd av kommunen för den som tillverkar småskaligt eller hantverksmässigt (DN 8/12). 

Gott så. Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Danmark har redan en mer liberal alkoholpolitik på plats och Finland har tillåtit gårdsförsäljning sedan 1995. 

Anledningen till att vi inte tillåtit försäljningen tidigare brukar skyllas på EU. En småskalig tillverkare av alkohol kommer enbart tillhandahålla sin egen alkohol och diskriminerar på så vis andra inhemska och utländska handlare inom EU. 

Finsk lagstiftning har däremot länge tillåtet viss gårdsförsäljning när det riktas mot turistnäringen. Således föreslås nu att svensk lagstiftning ska anpassas på liknande vis. 

Ett av de främsta argumenten för att bevara svensk alkohollagstiftning i nuvarande form - det statliga alkoholmonopolet - har varit den osunda svenska dryckeskulturen. Men även den har ändrats på senare år. Mellan 2004 och 2019 gick svensk alkoholkonsumtion ner med 20 procent. Åldersgruppen 19-27 har minskat sin konsumtion mest, med närmare 30 procent (CAN, 2020). Skador relaterade till alkohol har också minskat, likaså den alkoholrelaterade dödligheten, även om många våldsbrott naturligtvis fortfarande är alkoholrelaterade. Anledningarna till minskningen tros vara flera: bland annat umgås unga mer över internet, har blivit mer hälsomedvetna och föräldrar är hårdare med att inte ge alkohol till sina barn. Hantverksöl och kvalitetsvin som går att kombinera med olika typer av mat har dessutom blivit allt mer efterfrågat. Allt fler tycks föredra kvalitet, snarare än kvantitet.

Med tanke på regeringens höga förtroende för den egna befolkningen när det kommer till en global pandemi, kan man tycka att det är fullt rimligt att svensken borde få ta ett större ansvar även för sina alkoholvanor. Med förslaget som ligger på bordet får Systembolaget dock fortfarande inte sälja kyld öl. Vi får inte köpa en öl på take away från krogen, starköl i affären eller alkohol på söndagar. Enligt utredningen kommer inte heller stora producenter, som Mackmyra whiskey eller Oppigårds microbryggeri få sälja dryck, eftersom enbart de som producerar mindre än 75 000 liter spritdryck eller 500 000 liter jästa drycker per år får bedriva försäljning.

Visst behöver flera aspekter vägas in i alkoholpolitiken. Men utredningen om gårdsförsäljning är trots allt ett steg i en mer frihetlig riktning. Om den blir verklighet, vill säga.