Stickmyggan är ingen kliande olägenhet

Myggplågan förstör alla ansatser till vanligt liv vid Dalälven.

Myggbekämpning med BTI i helikopter över Färnebofjärden.

Myggbekämpning med BTI i helikopter över Färnebofjärden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ledare2024-05-24 06:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Delar av Heby och Tierps kommuner får bereda sig på en inomhussommar för både människor och djur. Stickmyggan eller översvämningsmyggan, Sticticus på latin, förbereder sin kläckning. Myggexperten Jan Lundström har vid Färnebofjärden utanför Tärnsjö hittat 600 stickmyggslarver per liter sjövatten. Gränsvärdet för bekämpning ligger på fem (5) larver per liter, vilket säger något om den kommande invasionen (SVT Uppsala 16/5).

Mängden mygg är det ena problemet, själva arten det andra. Stickmyggan inar inte som den vanliga skogsmyggan, inte heller väntar den tills att det börjar skymma. Den går till attack även i skarpt solljus i svärmar om hundratals och orsakar skador långt utöver kliande bett. Fisketurismen drabbas, campingar står tomma och uteserveringar stängs. Det är mycket svårt att bo och verka i området Nedre Dalälven under sommarmånaderna.

undefined
Myggor begränsar livet för många.

Myggplågan har funnits i området sedan slutet av förra århundradet. Den varierar i omfattning, från illa till mycket illa. Det finns ett effektivt bekämpningsmedel, BTI, som sprids från helikoptrar. BTI-bekämpningen har vissa biologiska begränsningar, men framför allt är problemet brist på pengar. I fjol fick åtgärderna avbrytas mitt i sommaren, i år ser det ut som att 5 000 hektar mark ska kunna besprutas. Enligt forskarna skulle det behövas spridas BTI på omkring 20 000 hektar.

Ett genomgående bekymmer är den bristande förståelsen hos dem som bor i exempelvis Uppsala eller Stockholm. Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallade myggplågan för en ”olägenhet” i en interpellationsdebatt i Riksdagen (5/3). Hon fick svar på tal av Anders W Jonsson (C), ”det är först när man känt känslan som man förstår allvaret”, och Uppsalaledamoten Sanne Lennström (S): ”De här myggen skickar människor till akuten".

Stickmyggan gjorde en tillfällig visit i Uppsala för 15 år sedan, sommaren 2009, då folk tvingades fly inomhus. Den siktades så långt söderut som i Danderyd norr om Stockholm. Men den försvann lika fort och storstadsborna kunde återgå till att läsa om myggplågan från trygg distans.

Anders W Jonsson har rätt. Bara den som varit med om en riktig invasion av stickmyggor förstår allvaret. I nästa steg förstår man allvaret av inte barn kan gå ut, att man inte kan rasta hunden och av uteblivna intäkter i småföretag.

Myggplågan är ingen kliande olägenhet, ingen lustifikation över folk som springer och försöker freda sig. Den gör det omöjligt att bo och verka ett tiotal mil nordväst om huvudstaden. Med andra ord är den ett problem som måste lösas en gång för alla om hela landet ska leva.