Valkampanjen är på många sätt som bäst så här i början. I det gruppfixerade USA får Iowa kritik för att vara för ”vitt”. Men hudfärgen hindrade inte väljarna från att ge Barack Obama ett starkt stöd 2008.
Den stora fördelen är att kandidaterna behöver träffa riktiga väljare och svara på frågor på massor av möten. Det gör politiken mer levande och ger kandidaterna värdefulla erfarenheter. Det vore tråkigt om rösträkningsstrulet gör att Iowa förlorar sin plats i början på kampanjen.
Republikanerna påminner nu mest om en hejaklack för Donald Trump, trots riksrätt, lögner och gullande med auktoritära ledare.
Demokraterna är splittrade. De är eniga om att det viktigaste är att kandidaten kan besegra Donald Trump. Men är en mer mitteninriktad eller någon med tydlig vänsterprofil bäst? Mycket talar för att en mer måttfull kandidat har bäst förutsättningar.
I Iowa gick det bra för Bernie Sanders (tydlig vänster) och för den mer mitteninriktade Pete Buttigieg. Senatorerna Elisabeth Warren (vänster) och Amy Klobuchar (mitten) klarade sig hyfsat, medan den tidigare favoriten Joe Biden har problem. Medieintresset för USA-val är enormt i Sverige. Men är det för mycket om dramatik och om inrikespolitik?
USA:s president har svårt att få igenom sin politik genom maktdelningen med kongressen. Därför bör utspel och detaljerade förslag tas med en nypa salt. Däremot har presidenten mer makt när det handlar om utrikespolitik, som det betyder mest för oss svenskar. Men de frågorna får sällan, utom när det pågår krig, stor uppmärksamhet i valrörelsen.
Demokraternas presidentkandidater är här överens om mycket. De vill ta krafttag mot klimathotet, verka för en tvåstatslösning med Israel och Palestina, hålla fast vid kärnenergiavtalet med Iran.
De värnar Nato och samarbetet med demokratier, vilket är mycket är mycket viktigt för Sverige. Kritiken mot Ryssland är stark, Trump har inneburit ett skifte. Tidigare var republikaner mer för en hård linje mot Ryssland/Sovjet, nu är alla Demokrater för sanktioner och aktioner mot Ryssland. Bernie Sanders har dock hävdat att för att minska krigsrisken, bör Nato avstå från att ta in nya medlemmar från Rysslands närområde.
Flera vill ha tufft agerande om handel, särskilt mot Kina och menar att USA ska vara mer försiktig med militära insatser.
Alla kandidater skulle i utrikespolitiken vara bättre än Trump, men det skulle vara minst risk för tvära kast med mer mitteninriktade och erfarna som Biden eller Klobuchar.