Tidöregeringen firar snart halvtid i mandatperioden. Mot alla odds, skulle en del ha sagt efter valet 2022. Med det helt oprövade samarbetspartiet SD som största parti skulle vad som helst kunna hända, resonerade man. ”Vad som helst” har dock inte hänt hittills. Bara det mest förväntade, att det skulle gnissla mellan SD och Liberalerna, vilket Moderaterna borde ta på största allvar om man vill fortsätta regera.
Statsminister Ulf Kristersson (M) valdes på att han skulle komma till rätta med gängkriminaliteten och det är främst på det området som hans regering kommer att bedömas 2026. Nyheten att antalet barn som är inblandade i mordplaner tredubblats i år (SVT 19/8) är förstås oerhört allvarligt. Men alla förstår att mördandet kan gå ned i åldrarna om deras äldre kamrater grips. Alla förstår också att det tar längre tid att bryta nyrekryteringen till gängen än att vidta akuta åtgärder för tryggheten på gator och torg.
Kristersson kommer alltså inte att förlora valet på att fängelserna är överfulla, inte heller på att Polisen får miljardunderskott 2024 på grund av snabba nyanställningar (DN 17/7). S-arbetsgruppens förslag i förra veckan om att dela ut broschyrer mot gängkriminaliteten säger egentligen allt om konkurrensen på området.
En gång har regeringen ställts inför hot om misstroende, mot miljöministern Romina Pourmokhtari (L) i januari i år. Hotet avvärjdes när Socialdemokraterna valde att inte ställa sig bakom förslaget, men det säger något om regeringens tillkortakommanden på miljöområdet. Att klimatmålen ska uppfyllas är något svenska väljare tar på största allvar, det visar varje undersökning av ”viktigaste frågorna”.
Då måste det finnas en trovärdig väg framåt mot dessa mål. Allt tal om ”elektrifiering” måste backas upp av konkreta planer på byggande av vindparker och kärnkraft. En sänkning av bränsleskatter, eller av halten förnybart i bränslet (reduktionsplikten), måste förklaras och alternativa vägar presenteras. Annars är risken stor för att väljarna sparkar bakut om två år.
Inför mandatperiodens näst sista höstbudget i september ligger ett förslag om sänkt flygskatt på bordet, uppger regeringskällor till Expressen (19/8). Den måste stoppas uppger, inte oväntat, L-källor till samma tidning.
Men det är inte bara partiet som ligger under fyraprocentsspärren som behöver en vändning i förtroendet. Hela regeringen behöver en trovärdig miljöpolitik att visa upp, något som håller ihop. Efter två år med Tidöregering är också klimatet i stort behov av en framgång. Utsläpp av växthusgaser kan trots allt inte stoppas med övervakningskameror och visitationszoner.