Migrationsverket ska tillämpa gällande lag

Vi bör akta oss för att uppmana till myndighetsaktivism.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2018-07-18 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Gymnasielagen, som ger ensamkommande som nekats asyl en chans att få uppehållstillstånd för studier, är sannerligen ingen perfekt lag. Under remissrundan gjorde flera instanser tummen ner, inte minst var Lagrådet mycket hård i sin kritik.

Sedan lagen började gälla den 1 juli har två av landets fyra migrationsdomstolar avgjort mål om uppehållstillstånd med stöd av den nya lagstiftningen. Och i båda fallen har domstolarna funnit att de sänkta beviskraven för identitet är så bristfälliga att lagen inte kan tillämpas. Nu ska även Migrationsöverdomstolen göra en bedömning efter att en överklagan kommit in. Beslutet i Migrationsöverdomstolen blir prejudicerande, vilket innebär att både migrationsdomstolarna och Migrationsverket därefter måste rätta sig efter det.

Besked från Migrationsöverdomstolen är att vänta i slutet av september. Fram till dess fortsätter Migrationsverket att pröva ärenden i enlighet med den nya lagen. Av de omkring 9 000 personer som berörs av gymnasielagen är det nämligen 4 000 som handläggs direkt av verket. Och de uppehållstillstånd som beviljas av Migrationsverket går inte att överklaga, även om Migrationsöverdomstolen skulle komma fram till att den nya lagen inte kan användas.

Orimligt, tycker Moderaterna som nu vill att Migrationsverket pausar prövningarna enligt gymnasielagen tills Migrationsöverdomstolen kommit med sitt beslut. ”Det rimliga vore om Migrationsverket fryser ärendehanteringen”, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell till TT.

På Svenska Dagbladets ledarsida är man inne på samma spår. Catarina Kärkkäinen sätter sin tillit till tjänstemännens ”goda vilja och omdöme” och hoppas att man ska avvakta med prövningarna enligt gymnasielagen.

Detta är en högst problematisk hållning. Myndigheter ska tillämpa gällande lagar. Och så länge det inte finns något prejudikat från Migrationsöverdomstolen gäller den av riksdagen fattade gymnasielagen. Att uppmana till myndighetsaktivism, i det här fallet att tjänstemännen ska lägga inkomna ärenden på hög i stället för att försöka tillämpa lagen, är helt fel.