Migrationsverket behöver nya regler, helst igår

Återigen kommer ett slarvfel att leda till en utvisning. Hur länge kommer Migrationsverket få göra en dålig situation sämre?

Inne på Migrationsverket fattas viktiga beslut. Ibland blir det fel.

Inne på Migrationsverket fattas viktiga beslut. Ibland blir det fel.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2021-08-06 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

UNT rapporterade (3/8) om Hakki Aydin som kommer utvisas till Turkiet efter åtta år i Sverige. Enligt systemet ska ha få stanna, han har fast anställning. Tack vare ett ynka mejl skickas han istället tillbaka till det hemland som inte varit hans hem på nästan ett decennium. 

Migrationsverket tar inget ansvar, men tycker förstås att situation är beklaglig. Det är en visa vi hört förut. Vårdbiträdet Zohreh Gheyday utvisades för att hon tog ut för lite semester, och detsamma gällde kocken Parviz Hassani. Coronapandemin var ett hårt slag mot hela arbetsmarknaden, men framför allt för de som redan innan stod längst ifrån den. Första foten in är oftast genom jobb i servicebranscher som restaurang eller städfirmor – branscher som gick på knäna av pandemin.  Sverige hade inte råd med kompetensutvisningar innan pandemin, och har det inte efter den heller.

För alla de som beviljades uppehållstillstånd genom gymnasielagen, och hade ett motkrav på fast anställning inom sex månader var pandemin det värsta tänkbara. Hotet om utvisning, framför allt till länder som Afghanistan vars pågående konflikt eskalerar dagligen, frambringar desperation. 

Att det är svårt att få alla rätt på arbetsmarknaden gör historier som Hakkis än mer frustrerande, eftersom det rör en av de få som faktiskt lyckats. Migrationsverket påpekar i sitt mejl till UNT att det inte är deras jobb att kontrollera att mejlen de skickar kommer dit de ska, och det stämmer. Någons jobb borde det vara.

Bristfälliga rutiner gör nu alltså att en person utvisas mot sin vilja, att en arbetsgivare förlorar en anställd de vill och kan behålla, och att Sverige förlorar skatteinkomsterna från ett yrkesliv. Det är svårt att se rimligheten i dagens system när detta sker.

Även om vissa av felen hos Migrationsverket beror på bristande rutiner och information så är orsaken till de flesta av dem inget annat än dålig lagstiftning. Det ska vara lätt att göra rätt, heter det, och i dagens system är det i stället superlätt att göra tokfel.

Migrationsverket är en av de myndigheter som behöver komma på fötter fort, de är inblandade i många av de stora utmaningar Sverige står inför. Som arbetsmarknaden efter pandemin och den misslyckade integrationen i Sveriges utsatta områden. Ingenting tyder på att klimatkrisen kommer lösas innan vattennivåerna stiger, vilket kommer leda till klimatflyktingar. Dagens system höll inte för den förra flyktingkrisen, och kommer inte hålla för nästa. Det första steget till bättring är att erkänna att man har ett problem. Reglerna som styr Migrationsverket är ett stort sådant.