I förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Uppsala kommun att förlänga samrådstiden för de sydöstra stadsdelarna med två veckor, till 15 maj. De omkring 10 000 som bor i Bergsbrunna, Sävja, Vilan och Nåntuna får alltså mer tid för att sätta sig in i byggplanerna för den nya stadsdelen, med 21 500 bostäder för närmare 50 000 invånare. Det är inte alls tillräckligt.
Skälet till ett förlängt samråd är förstås coronaepidemin, att det är svårare att nå ut till alla berörda. Och skälen till att det bara blir två veckor är nog framför allt två: Dels börjar det bli bråttom att komma i gång med arbetet, som har en tydlig deadline med Uppsalapaketet och fyrspåret. Dels handlar samrådet om en fördjupad översiktsplan, vilket betyder att det kommer fler tillfällen att tycka till, detaljplaner och slutligen bygglov som kan överklagas.
Men vikten av att så många som möjligt är med i ett tidigt skede ska inte underskattas. Det handlar om den största förändringen av Uppsala på generationer, det avgörande steget mot att bli Sveriges fjärde storstad. Grovskissen får en större betydelse i jämförelse med detaljerna. Färska erfarenheter från Eriksberg visar också att det är svårt att komma med synpunkter längre fram i processen, då utrymmet för kompromisser blir mindre.
Samrådet om den nya stadsdelen inleddes 2 mars och intresset för det första mötet 7 mars var mycket stort, 350 personer kom. Redan veckan därpå tog epidemin och isoleringen över och sedan dess har två digitala möten, webbinarier, anordnats. Vid det första, 23/3, deltog 120 personer enligt kommunens egna siffror. Hur många som var med förra veckan (15/4) redovisas inte på hemsidan. Om något ytterligare möte ska ordnas i maj är oklart.
I de nuvarande sydöstra stadsdelarna bor många äldre, och även många som är födda i andra länder. Öppna möten där alla kan lyssna och ställa frågor är ovärderliga. Informationen måste kunna få sjunka in och man ska ges möjlighet att få återkomma. Därför måste det inledande 7 mars-mötet följas upp av minst ett till.
Det är mycket som ska sjunka in. Eriksbergsborna kände sig överväldigade av drygt 2 000 nya bostäder. Här blir det tio gånger så många, och dessutom 10 000-15 000 arbetsplatser. Den som är 70 plus och bor i Bergsbrunna har just nu annat att tänka på än planskisser för framtiden.
Hela världen håller på att försöka ta sig igenom en pandemi. Kan man skjuta fram olympiska spel kan man också skjuta fram ett samrådsmöte i Uppsala några månader, förslagsvis till i augusti-september.