Öppna för utevistelse när våren kommer

Kommunerna måste vara beredda att öppna bad och campingplatser så snart som möjligt.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: TT/UNT arkiv

Ledare2021-04-23 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det finns tecken på att smittspridningen nått sin topp i Region Uppsala och i vissa delar även börjat sjunka, till exempel i Uppsala kommun. Om det är så kommer det under alla omständigheter inte att märkas i sjukvården de kommande 1-2 veckorna, på grund av fördröjningen från smitta till allvarlig sjukdom. Vården i regionen är maxbelastad, både på vanliga avdelningar och i intensivvården där man begärt och fått hjälp av andra regioner.

En liknande bild kan ses i hela landet och därför är det inte så konstigt att regeringen förlänger de rådande restriktionerna med två veckor, till 17 maj. Det innebär bland annat fortsatt inställda offentliga evenemang och fortsatt begränsade öppettider för restauranger i en tid när uteserveringarna brukar fyllas på i snabb takt. ”Alla former av privat firande där det kan förekomma trängsel är också olämpligt”, tillade Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlsson vid torsdagens pressträff. ”Det vore olyckligt att snubbla på mållinjen”, som statsepidemiologen Anders Tegnell uttryckte det när han häromdagen förutspådde en vändning i ”mitten av maj”.

Kommunerna bidrar efter förmåga till att hålla nere trängsel och smittspridning. I Knivsta vill kommunstyrelsen med kort varsel kunna stänga badplatser som Särsta och Eda (UNT 23/4). Det är bara att hoppas att man slipper skrida till verket. Uppsala väljer att inte öppna sina campingplatser Fjällnora, Fyrishov och Björklinge 1 maj som det var tänkt. Kommunalrådet Erik Pelling (S) säger till UNT att beslutet att hålla stängt gäller så länge inte regeringen och Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer.

Behovet av mötesplatser utomhus är som störst bland dem som inte har villaträdgårdar att grilla och umgås i. Och risken för smittspridning är betydligt mindre utomhus, förutom vid extrema koncentrationer som exempelvis studentflak. Det är betydligt lättare att hålla avstånd på badplatser och campingar än i lägenheter, vilket var tydligt i maj och juni i fjol. Uppsala kommun bör därför inte vänta en minut längre än nödvändigt att låta folk få komma ut i naturen några dagar, så snart situationen i vården har lättat.

Behovet av ”privat firande” är enormt efter de senaste 14 månaderna. Men det är när folk träffas hemma hos varandra som risken för smittspridning är störst, så att öppna campingar är snarare ett sätt att sprida ut det inom kommunerna. Att fortsätta hålla stängt ”för säkerhets skull” vore mycket negativt för alla aspekter av folkhälsan.