Måste straffa sig att använda migranter som vapen

Dödssiffran riskerar att stiga.

Flyktingar i Belarus, vid gränsen till Polen, används i ett cyniskt maktpolitiskt spel.

Flyktingar i Belarus, vid gränsen till Polen, används i ett cyniskt maktpolitiskt spel.

Foto: Leonid Shcheglov

Ledare2021-11-09 14:25
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Situationen för de tusentals migranterna vid den polsk-belarusiska gränsen är akut. Hittills har tio människor dött, och dödssiffran riskerar stiga. 

Som EU-kommissionär Ylva Johansson (S) har påpekat är situationen ett resultat av "en statsunderstödd migrantsmuggling", av Aleksandr Lukasjenko regim. I ett uttalande uttrycker kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt stöd för Polen, Lettland och Litauen. Det kan bli aktuellt med sanktioner mot ”flygbolag från tredje land" som ägnar sig åt människotrafficking. Unionen ska även medverka till att migranterna på ett säkert sätt kan återvända till sina ursprungsländer, lät von der Leyen också meddela.

Det var i samband med fjolårets presidentval i Belarus som människor protesterade mot Lukasjenkos valfusk till "segern". Protesterna slogs brutalt ned, oppositionella fängslades och all politisk aktivitet förbjöds. Tidigare i år tvingade regimen ett Ryanair-flygplan att landa, för att gripa journalisten Raman Pratasevitj. EU införde därefter skärpta sanktioner som en markering mot diktaturen.

Lukasjenko hävdade att EU:s sanktioner är en form av "krig". I somras sade diktatorn även, enligt den statliga nyhetsbyrån Belta, att flyktingarna inte kommer hindras, då de är "på väg till det upplysta, varma, mysiga Europa".

Enligt uppgifter kan det för människor från Mellanöstern kosta ungefär omkring 10 000 dollar per person att få komma till EU:s gräns vid Belarus (DN, 29/9). Smugglare lovar att folk sedan enkelt kan ta sig till EU-länder.

Situationen för de tusentals människor som befinner sig i Belarus, vid taggtrådarna på gränsen till Polen, blir inte enklare av att det råder undantagstillstånd på den polska sidan gränsen. Där tillåts varken journalister eller hjälparbetare, och det är därför svårt att veta exakt vad som sker. Även Litauen överväger att införa undantagstillstånd för gränsområdet mot Belarus.

Frågan är nu vad som ska hända med alla människor som saknar mat och värme, och som varken får träda in i EU eller tillåts backa.

EU kan förstås inte sitta med armarna i kors när en brutal regim som Lukasjenkos ger sig på landets demokratikämpar. EU ska inte heller ge efter för Belarus utpressning. Däremot måste EU och FN - EU:s FN-ambassadörer samlades på tisdagen för att diskutera situationen - snabbt arbeta för att hjälpa migranterna bort från området. På tisdagen stod det också klart att Sverige ställer sig bakom kravet på nya EU-sanktioner mot Belarus. 

Det måste mycket riktigt straffa sig att använda försvarslösa migranter som vapen.