I Turkiet hängs svenska politiker ut som ”terroristsympatisörer”. Regeringen borde markera mot dessa återkommande försök att påverka och skrämma svenska medborgare.
I fjol avslöjades att en turkisk tankesmedja, välvilligt inställd till landets president Erdogan, hade kartlagt svenska medborgare i en rapport (”PKK:s uppbyggnad i Europa”). Bland dessa namn fanns Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
Journalisten Kurdo Baksi påpekade då att såväl den norska som danska regeringen markerade mot åsiktsregistreringen av den turkiska tankesmedjan (UNT, 29/9 2019). I Sverige kallades ingen ambassadör, som i Danmark, till utrikesministern. Inte heller pressades den turkiska regeringen att lova att inte gripa utpekade svenska medborgare. Norges regering lyckades få det löftet om sina medborgare.
I förra veckan hängdes fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter ut med namn och bild i turkiska regimtrogna medier, där de har påståtts stödja och ha kopplingar till terrorism. Deras ”brott” är att de har undertecknat en socialdemokratisk riksdagsmotion om kurders rättigheter.
För den som följer turkisk politik är det ett välbekant mönster. Politiker, akademiker, författare och andra som uttrycker en avvikande åsikt om regimens kurdpolitik pekas lättvindigt ut. Det kan räcka med att skriva under ett upprop för en fredlig ickemilitär lösning på konflikten. Partiledare och borgmästare från det prokurdiska partiet HDP sitter fängslade som politiska fångar. Pressfriheten är söndersmulad. Ska Erdogans regim kunna skrämma politiker även här?
Riksdagsledamoten Anders Österberg (S) kallar utpekandet av partikamraterna för en ”medveten påverkansoperation mot Sverige” (blankspot.se, 25/5) och har skickat in en officiell fråga till partikamraten tillika utrikesminister Ann Linde. Han menar att utpekandet av S-ledamöterna i själva verket beror på att Erdogan och hans AKP i själva verket vill komma åt sekulära CHP som härom året lyckades vinna lokalvalet i Istanbul och andra viktiga städer. Därmed skulle CHP kunna anklagas för att ha samröre med ”terrorister”.
Socialdemokraterna har, rimligt nog, kontakter med just oppositionspartierna CHP och HDP. Den som oroar sig för terrorism i Turkiet bör snarare snegla på fascistiska Grå vargarna eller militanta islamister.
”Avser ministern att agera på något sätt gentemot Turkiet”, frågar Anders Österberg utrikesministern. Senast 3/6 ska svar ges.
Bryt den svenska försiktigheten med en ordentlig markering.