Hälften av alla barn i förskolan är killar. Men det torde inte finnas någon arbetsplats där jämställdheten befinner sig på en sämre nivå. Tre av hundra anställda i förskolan är män, resten kvinnor (2014 SCB).
Finns det någon förklaring till det? Ja en, men den är inte särskilt bra. Låt oss återkomma till den.
Visst skulle man kunna tänka sig att en total dominans av ett av könen kunde vara motiverat. Förr hade vi exempelvis flickskolor, att lärarna där var kvinnor var inte så konstigt. Nu har vi inga flickskolor längre, och ingen saknar dem väl, men vi har skolor, låt vara förskolor, där i princip alla anställda är kvinnor.
Möjligen skulle man kunna tänka sig att kvinnliga fotbolls- eller handbollslag skulle hålla sig med kvinnliga tränare. Det gör de förvisso, men inte ens här kommer man i närheten av 97 procent. Manliga tränare till kvinnliga fotbollslag är inte särskilt ovanligt.
Förskolan står i särklass. Eller strykklass. Varför?
En förklaring skulle kunna vara just att det är ett kvinnodominerat yrke och att lönen därför är låg. Glöm det, det håller inte. För det första är det ett bristyrke så lönerna är inte längre alltför låga, i alla fall går det lätt att hitta andra yrken där män jobbar med lägre löner. Dessutom är det ett väldigt roligt jobb där man får vara mycket utomhus, det brukar män gilla. Och att arbeta med barn är inte direkt motbjudande.
Den enda rimliga förklaring som finns är pedofilskräcken. Det är ingen bra förklaring, men det är lätt att förstå att män drar sig för att arbeta i förskolan om det finns regler som säger att de inte får vistas som ensam personal i ett rum med barn. Eller att de inte får byta blöjor. Visst, så är det inte överallt, men sådana historier sprids frekvent och varje gång skrämmer det bort någon man.
Varje övergrepp som sker är oförsvarbart. Men det är också oförsvarbart att denna aversion mot män så ensidigt drabbar förskolan, där det verkligen skulle behövas fler män – för barnens skull. Oförsvarbara övergrepp inträffar även, kanske till och med oftare, inom idrotten och där står det inte 97-3.