Lustgasmissbruket svårt att informera bort

Sverige bör följa Danmark och göra drogen olaglig

Lustgaspatroner hittas ofta kring krogmiljön i centrala delar av städerna.

Lustgaspatroner hittas ofta kring krogmiljön i centrala delar av städerna.

Foto: Julia Koch

Ledare2023-11-25 08:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

För några år sedan gick larmet om den nya drogen. I trottoarkanterna utanför klubbar och restauranger sopades mängder av lustgaspatroner upp på helgmorgnarna. De är avsedda för att tillverka sprutgrädde till bakverk, men användes i stället av ungdomar för att få kickar. Ofarligt eller livsfarligt? Myndighetssverige har inte riktigt bestämt sig.

Andelen elever i årskurs två på gymnasiet som provat lustgas har sjunkit något det senaste året, från 17 till 14 procent, men är fortsatt högt, visar preliminära siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) (GP 23/11). Bland niondeklassarna ligger andelen kvar på samma nivå som i fjol, cirka 5-6 procent.

Forskningen har inte hängt med i det nya utbredda bruket. Giftinformationscentralen fick 2022 sex gånger fler frågor om lustgas jämfört med 2020. Svaren har varit att upprepad användning kan leda till brist på B-vitamin, vilket i sin tur riskerar att ge allvarliga nervskador. Även dödsfall har kopplats till lustgas – men då har det handlat om att man exempelvis fört en plastpåse över huvudet.

Det finns tecken som tyder på att lustgas är beroendeframkallande, men bevisen för att det generellt skulle leda till ökad droganvändning är svag. Larmen från läkarna och vården har gällt ungdomar som tappat känseln och delvis blivit förlamade efter långvarigt bruk. ”Jag kunde inte gå, saknade balans i flera månader”, sade Viktor Frisk, artist och förebild för många yngre (SvD 16/9).

Regeringen gav i våras Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i uppdrag att sprida information om lustgas och de skador som kan uppstå om den används i berusningssyfte. Den 15 juni presenterades ett informationsmaterial att använda till exempel i skolan. Regeringen vill också utreda en åldersgräns, men experterna tvekar. ”De flesta samtal handlar om personer som är 20-30 år så en 18-årsgräns vore tämligen verkningslös”, säger Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Hon vill se ett förbud mot den öppna försäljningen av lustgas. Ett sådant finns redan i Storbritannien och Nederländerna och i somras följde Danmark efter. Den 1 juli blev det straffbart att sälja varan som berusningsmedel och att inneha patroner på offentliga platser. Redan veckan därpå gjordes ett stort beslag på 40 lustgastuber.

Det är svårt att se några betydande negativa effekter av ett försäljningsförbud. Missbruket ger också stora inkomster för kriminella gäng då en flaska för 300 kronor kan ge inkomster på upp till 7 000 kronor i form av ballonger i krogmiljön. Det är kamp som Sverige kan få mycket svårt att vinna bara med hjälp av information från myndigheter.