Löfven dukar upp för sin efterträdare

Statsministervalet kan ta lite tid, men det finns inget reellt hot mot Magdalena Andersson.

Avgångne statsministern Stefan Löfven såg inga hot mot sin efterträdare Magdalena Andersson.

Avgångne statsministern Stefan Löfven såg inga hot mot sin efterträdare Magdalena Andersson.

Foto: Anders Wiklund

Ledare2021-11-10 16:08
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Strax före lunch på onsdagen var det klart. Centerpartiet och Miljöpartiet hade nått en uppgörelse om skogen och strandskyddet och Stefan Löfven kunde lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Vägen är krattad för Magdalena Andersson fram till statsministeromröstningen, särskilt som LO samtidigt skingrade ovissheten kring las-frågan.

LO:s styrelse och Svenskt Näringsliv meddelade nämligen på onsdagsmorgonen att man gjort upp om ett nytt avtal, med en reformerad lagen om anställningsskydd (las). Den innebär försämrad anställningstrygghet, med fler undantag från turordningsreglerna och att det blir lättare att säga upp anställda. Men den innebär också betydligt större möjligheter till omställning, att om- eller vidareutbilda sig, vilket såväl LO som Socialdemokraterna tagit fasta på.

Därmed föll ytterligare en stor pusselbit på plats för Magdalena Andersson. Centern hade krävt att förändringen av las skulle genomföras före valet. Vänsterpartiet satte som villkor för att stödja den nya statsministern att las-frågan sköts upp till efter valet.

Nooshi Dadgostar (V) börjar få slut på ammunition för att kunna sätta press på S, för att visa att man inte är en dörrmatta för en S-regering. I somras försökte hon med den fria hyressättningen på hyresbostäder, nu skulle las-frågan leda in henne i värmen. Men att slå sig ihop med de fyra LO-förbund som gått emot LO:s styrelse och står utanför avtalet framstår inte som lockande.

Då återstår frågan om höjda garantipensioner, ett annat V-krav. Men där hänvisar S-ledningen bara till de sex partierna i Pensionsgruppen. ”Vad skulle jag vänta på då?”, undrade Löfven på pressträffen efter sin avskedsansökan. Frågan var varför han skred till verket direkt när han fått stöd av C och inte väntade på Vänsterpartiet. 

Magdalena Andersson har sagt att hon ska ”samtala” med Nooshi Dadgostar inför omröstningen. Men vad hon ska kunna erbjuda för att få V-ledamöterna att trycka på gul knapp är osäkert. Regeringens budgetförslag ligger på bordet och Annie Lööf kommer att bevaka den, liksom övriga S-löften, som en hök.

Det kommer kanske inte att gå som en dans i riksdagsomröstningen för den nya statsministern. Förutom V-ledamöterna finns ett par vildar och avhoppare som kan ställa till det, med ställningen 175-174 räcker det med en som byter sida. Men något reelllt hot, som kan göra Ulf Kristersson (M) till statsminister eller framkalla extraval, är det svårt att se. Med stor sannolikhet har Sverige inom en vecka, eller möjligen två, fått sin första kvinnliga statsminister.