I början av året uppmärksammade UNT hur Uppsala Konsert & Kongress nya, högre hyra skulle slå hårt mot verksamheten. Både vd och styrelseordförande befarade att det framöver skulle bli svårt att upprätthålla dagens verksamhetsnivå utan extra ägartillskott, det vill säga mer pengar från kommunen (via kommunala koncernbolaget Uppsala Stadshus AB).
Det fina, eller kanske snarare knasiga, i kråksången då var ju att även hyresvärden var ett kommunalt bolag. Uppsala skulle alltså pungslå sin egen verksamhet till den grad att den inte skulle kunna hålla uppe ambitionsnivån utan – just det – ytterligare kommunala anslag. På ledarplats ifrågasatte vi det rimliga i att kommunen lekte affär och snurrade runt pengar helt i onödan.
Det som skedde, och sker, är knappast ett isolerat fenomen. I fler kommuner än Uppsala finns det garanterat bolagsstrukturer som stjälper mer än de hjälper och vars existensberättigande man med rätta kan ifrågasätta.
Men vad som är mer förvånande: samma sorgliga dans utförs även på statlig nivå och drabbar några av våra mest omhuldade kulturinstitutioner. Till Dagens Nyheter larmar flera aktörer om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge (23/8). Nationalmuseums tidigare chef Susanna Pettersson går så långt som att säga att om regeringen inte agerar måste museet stänga.
Anledningen är att de statliga anslagen är för låga i förhållande till hyran. Och vem är då Nationalmuseums hyresvärd? Jo, Statens fastighetsverk, med den uttryckliga uppgiften att hyra ut de byggnader med särskilt kulturhistoriskt värde som ägs av staten. Här skulle man ju kunna förfäkta åsikten att myndigheten också skulle ha som uppdrag att lägga hyran på en sådan nivå att gemene man fortfarande kan beskåda Karl XII:s likfärd och Gustav Vasas intåg i Stockholm (Valdemar Atterdag brandskattar Visby är redan undanstoppad av museet självt).
Till DN förklarar kulturminister Parisa Liljestrand (M) att hyresmodellen inte är ”optimal”, medan finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) menar att hyresmodellen inte påverkar hur mycket resurser institutionerna har.
Här ett anspråkslöst förslag till ansvariga statsråd och Statens fastighetsverk: Lös problemet. Slå fast på vilken nivå verksamheten ska bedrivas, anslå tillräckligt mycket pengar för det och ha en rimlig hyresmodell. Sluta slösa tid och pengar på en pengakarusell där offentliga kulturinstitutioners existens ligger i potten.
Sänkt ambitionsnivå för UKK går möjligen att leva med, men ett igenbommat Nationalmuseum är faktiskt helt uteslutet.