Krisen för Region Uppsala och Akademiska sjukhuset beror till ganska stor del på personalbrist. Missnöjet bland framför allt sjuksköterskor har lett till uppsägningar. Många av dessa har sedermera återvänt till sjukhuset, med bättre scheman och ungefär dubbelt så hög lön. Kostnaderna för hyrpersonal har därför fyrdubblats på sju år, till över 400 miljoner kronor.
När regionstyren över landet äntligen börjat ta tag i problemen för att få ned hyrkostnaden leder det till ”uppror” bland hyrpersonalen. Enligt SvD (19/2) är stämningen ”hätsk” i Facebookgruppen Nätverk för hyrsyrror, där hälften enligt en omröstning sagt sig vilja vägra ta arbetspass under sommaren, vårdens mest kritiska tid.
Man kan nog trots allt ta ganska lätt på hoten. Hyrpersonalen finns där så länge de behövs. ”I en perfekt värld ska inte bemanningsföretagen finnas”, säger också Sara Jakobsson, vd för Sveda & Värk med 40 hyrsjuksköterskor. Hon har fyllt en viktig funktion i vården och fått bra betalt för det. När det väl tar slut finns inga sorger, om bara den offentliga vården skärpt till sig.
Det finns tecken på en vändning i Uppsala. Regionstyret har de senaste åren arbetat intensivt med Akademiska sjukhuset, för att trappa ned användningen av hyrpersonal. En halvering på avdelningarna anestesi, operation och intensivvård i höstas, där 16 hyrsjuksköterskor togs bort, förlöpte också mycket väl. Ingen vård behövde ställas in.
Mitt i detta kom i förra veckan ett maktskifte i regionstyret, där Centern bytte sida och röstade fram Helena Proos (S) till ny ordförande i regionstyrelsen. Det behöver inte betyda så mycket då S och M principiellt haft samma syn på problemet, även om olika förslag till lösningar (förstås) har förkommit. Däremot finns det viss anledning att oroa sig för Akademiska, epicentrum för hyrpersonalen.
Biträdande sjukhusdirektören Karouk Said, med ansvar för produktionen av vård, har tillsammans med sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L) varit motor i förändringsarbetet. Men i januari blev det klart att Said rekryterats som ny vd för Södersjukhuset. Några veckor senare ersattes Sjöberg Högrell som ordförande av Neil Ormerod (V) från den nya majoriteten.
V står för ”en vård med rätt resurser, i första hand genom ökade statsbidrag”, skrev Ormerod på UNT Debatt (20/11). Ska han lyckas måste han ta av sig de ideologiska skygglapparna, inse att det inte är regeringen som ska göra jobbet och fortsätta alliansstyrets arbete med utnyttjande av alla tillgängliga resurser, även från privata vårdgivare. Under sommarsemestern kommer ett första tecken på hur det fungerat.