Sverige har klarat pandemin bra. Och dåligt. Coronakommissionens slutsatser i det slutbetänkande som lämnades på fredagen överraskar inte. Huvudkritiken är som tidigare det dåliga skyddet för äldre på särskilda boenden, under inledningsfasen våren 2020. Regeringen får också kritik för senfärdigheten med att börja testa och för att ha lyssnat för mycket på Folkhälsomyndigheten (FHM). Ett exempel på det senare är den ”fascinerande” aversionen mot munskydd.
Slutsatsen att Sverige ändå klarat pandemin bra bygger man på att vi finns bland de europeiska länder som har lägst överdödlighet under 2020-2021. Det är sant, men den givna motfrågan är varför vi skiljer oss så mycket från grannländerna i Norden. I vilket annat sammanhang skulle Sverige nöja sig med att ligga bättre till än Lettland och Nordmakedonien?
Det är ett faktum att en finländare haft fyra gånger så stor chans som en svensk att överleva pandemin, en norrman nästan sex gånger större. Det Sverige inte gjorde i början av mars 2020 fick enorma konsekvenser. Kommissionen anser att lagstöd för att stänga inomhusverksamheter med stor risk för smittspridning snabbt borde ha funnits på plats. Det gäller exempelvis gallerior, restauranger och kultur- och idrottsevenemang.
Lägger man samman de slutsatser som kommissionen har dragit med de dokument som tagits fram av Peter Wennblad på SvD:s ledarsida (20/2) tonar en mindre smickrande bild fram: Regeringen lyssnar för mycket på FHM, som i sin tur domineras av forskare som vill tillåta en smittspridning ”till en nivå som innebär att sjukvården klarar att ta hand om alla patienter”.
Pandemihantering är en balansgång. Det har ett stort värde att hålla samhället så öppet det bara går. Konsekvenser av ”lockdown” och skolstängningar kommer längre fram. Men den svenska strävan mot flockimmunitet (även om ingen vill ta ordet i sin mun) kommer inte att kompenseras då vi fått ett effektivt vaccin. De som dött har dött i Sverige, många av dem utan syrgas eller läkarhjälp på äldreboenden.
Företagsstöden har varit rätt och bra, konstaterar kommissionen. Men i övrigt får regeringen svidande kritik på just det område där den behövs som bäst, att vara den som tar taktpinnen och visar ledarskap.
Alla gör misstag under en pandemi med ett okänt virus. Men regeringen har velat synas och ta åt sig äran av det som fungerat väl, låtit FHM stå för de mer osäkra åtgärderna samtidigt som man haft en egen agenda i det fördolda. Det är inte vackert, men det är det bestående intrycket av ledarskapet under pandemin så här långt.