Låt rättsväsendet ta hand om pedofilerna

Att aktivister tar lagen i egna händer och hänger ut människor får konsekvenser.

Patrik Sjöberg har länge uppmärksammat övergrepp. Nu är han engagerad i "Dumpen".

Patrik Sjöberg har länge uppmärksammat övergrepp. Nu är han engagerad i "Dumpen".

Foto: Foto Bertil Ericson

Ledare2022-03-11 13:21
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vänsterextrema Antifascistisk Aktion (AFA) i Uppsala hängde i veckan - på internationella kvinnodagen - ut sexbrottsdömda män. "En kamp mot patriarkatet", beskriver AFA det som. Som UNT har uppmärksammat namnges män även på sajten "Dumpen", där aktivister själva söker upp män som på nätet trålar efter barn att utnyttja sexuellt (11/3). En del namnges, en del filmas. 

Aktivisterna stämmer träff med män som de får kontakt med via nätet. När männen, som tror att de ska träffa minderåriga, konfronteras blir de filmade och visas på Dumpens sajt. 

Våldtäktsmän och pedofiler, förtjänar de inte att hängas ut? Om de dessutom blir tagna på (nästan) bar gärning? Även den feministiska sajten "Gardet", med profiler som Cissi Wallin i täten, har på liknande sätt namngett personer. 

Svenska medier är för fega, sade Wallin när sajten var ny (Dagens Media, 18/6 2019). Hon sade även att pressetik är viktigt, men att "värna allmänheten och skydda kvinnor och barn från dömda brottslingar” också är det.

Den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg är engagerad i Dumpen och har tidigare berättat om övergreppen han utsattes för som barn. Att Sjöberg och likasinnade är engagerade för att skydda barn är viktigt och hedervärt. Men deras tillvägagångssätt är problematiskt. 

När en man som hade hängts ut som pedofil tog sitt liv beklagade Dumpen det, men aktivisterna såg ingen anledning att ändra sina arbetsmetoder. Det har kommit in flera anmälningar mot sajten, och uthängningarna skulle kunna dömas som förtal. 

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är starkt kritisk till uthängningarna och har kallat det "en otäck företeelse" att försöka skipa rättvisa genom att "ta lagen i sina egna händer" (Aftonbladet, 6/3). 

För vad blir konsekvenserna av att privatpersoner - i stället för rättsväsendet - dömer eventuella brottslingar? En uppenbar risk är att rättssäkerheten brister. Oskyldiga kan hängas ut. Tidigare dömda pedofiler ska inte kunna arbeta med barn, genom utdrag från belastningsregistret vid rekrytering kan varningslampan blinka, vilket är bra. Har man förgripit sig på barn har man med rätta förlorat "rätten" att få möjligheter att begå nya övergrepp. Men sexualbrottslingar, precis som andra brottslingar, måste dömas av och hanteras av rättsväsendet. Särskilt viktigt är det när "alla" avskyr våldtäktsmän och pedofiler.

Det finns mer att göra för att få förövare dömda, det har aktivisterna helt rätt i - men överlåt det arbetet åt polisen och rättsväsendet.