Låt oss göra en sommaridyll av Uppsala

Under somrarna lämnar många Uppsala. Det finns mycket att göra för att skapa en sommaridyll av vår universitetsstad.

Blommor blommar på en bro längst Västgötaspången. Över gatan syns gatan som i år förvandlats till sommargata.

Blommor blommar på en bro längst Västgötaspången. Över gatan syns gatan som i år förvandlats till sommargata.

Foto: Hans Clausen

Ledare2021-07-30 14:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

“Gör något åt vattennivån på stränderna” skrev arga personer till Öckerö kommun förra året. Det var för lite vatten på badplatserna menade de. Det krävs inget geni för att förstå att Sveriges kommuner inte kan råda över väder och natur. När solen bränner på är geografin inte till Uppsalas fördel. Det går förstås inte att göra något åt att stadskärnan ligger långt ifrån kusten men det finns andra saker som faktiskt kan göras från politiskt håll för att göra staden bättre på sommaren. 

Uppsala län är mer än bara Uppsala kommun och det finns många smultronställen här. En bra sommarsatsning hade varit att förbättra kollektivtrafiken ut till sommarorter och smultronställen såsom Öregrund och Wiks Slott. En kreativ idé är att samarbeta med exempelvis elsparkcykelföretag för att kunna erbjuda transport till badplatserna som ligger för långt bort för att smidigt kunna ta sig dit på en blixtvisit.

En viktig fälla att undvika är förstås att sommaraktiviteterna blir ett slöseri av skattebetalarnas pengar. Ett exempel på det var när Smedjebackens kommun värmde upp en liten bit sjö. Projektet kostade 9 miljoner och gav 3 till 4 grader varmare vatten. Sådana saker bör inte kommuner syssla med.

Även om sommarnatur tillgängliggörs vill många studenter vill hem till sina familjer. Det finns ändå mycket som kan göra staden mer lockande på sommaren. Många är studenterna som läser distanskurser i ämnen de inte är intresserade- eller kommer ha nytta av, bara för att kunna plocka ut CSN. Bättre sommarkurser, som studenterna får tillgodoräkna sig, hade gjort att de som exempelvis inte får sommarjobb kan välja att studera relevanta kurser och ta sin examen tidigare i stället. 

Staden består av fler än bara studenterna. En mer levande stad är en attraktiv stad. En vanlig politisk klyscha är att avskaffat krångel och avgifter gynnar företagen men det är också sant. Om det blir lättare för företag att göra roliga saker hade det med stor sannolikhet skapat en roligare stad. Ett tydligt exempel på det är avskaffandet av den markavgift som krögarna betalar för sina uteserveringar i Uppsala. I år avskaffades den och gatorna fullständigt dignar av uteserveringar.

Det bästa med flera av förslagen är att de inte kostar en krona. Snarare är det ofta kostnadseffektivt att spara in på administrationen som tillståndskraven innebär. Med färre avgifter och tillstånd (såsom danstillståndet) kanske vi får se aktörer anordna festival i Ekoparken, öppna pop up-restaurang i Stadsträdgården och bygga dansbana med uteservering i Luthagen. Det hade nog många stannat i staden för.