Låt inte pandemin leda till storkonflikter

Under vaccinåret kommer vänskaper att prövas – fiender kan i värsta fall ta till vapen.

Att personalen i den nordirländska hamnen Larne för tillfället jobbar under hot har ingenting med coronavaccin att göra.

Att personalen i den nordirländska hamnen Larne för tillfället jobbar under hot har ingenting med coronavaccin att göra.

Foto: Peter Morrison

Ledare2021-02-02 16:58
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Dollar, guld och olja får träda åt sidan. Under 2021 finns det en internationell hårdvaluta som trumfar alla andra, ett fungerande coronavaccin. Vaccinet har redan utlöst konflikter, befäst gamla allianser samt skapat nya. Att vaccinåret får konsekvenser för världsordningen är redan uppenbart. Om det av någon anledning skulle uppstå en omfattande brist på vaccin kan förändringarna bli svåra att hantera, i värsta fall kan det leda till krig.

Vaccin är makt. Den som har gott om vaccin kan utöva makt, vare sig man är äldreomsorgschef i Knivsta (UNT 2/2) eller premiärminister i Israel. Benjamin Netanyahu har mest vaccin av alla. Han kommer av allt att döma att vinna stort i extravalet i mars. Pfizervaccinet kan han efter behag portionera ut till Palestinska myndigheten och till sina nya arabiska vänner Förenade Arabemiraten, Bahrain och Saudiarabien. När pandemin är över kan maktbalansen i Mellanöstern ha förändrats i grunden.

Inget vaccin är gratis. När Vladimir Putin erbjuder sitt ryska vaccin Sputnik är EU kallsinnigt så länge man har egna alternativ. Att Orbáns Ungern ändå säger ”ja, tack” (22/1) förvånar knappast någon som följt med i det europeiska maktspelet. Situationen i Afrika är också välbekant från det ekonomiska området. När Europa och Nordamerika har nog med sitt står Kina redo, med vaccinet Sinovac.

Positionerandet och skuggboxningen kan fortsätta så länge produktionen hos Pfizer och de andra löper på som den ska. Men vid minsta brist är var och en sig själv närmast och situationen kan eskalera snabbt. När ett danskt företag höll inne vaccintransporter till Sverige gick frågan blixtsnabbt upp till regeringsnivå, och kunde klaras ut. Konflikten mellan EU och Storbritannien, när Astra Zeneca fick problem, gick mycket längre än så. Det var som brexitförhandlingar i snabbrepris under något dygn med hårda ord där alla känsliga kort spelades ut, inklusive Nordirlandsfrågan.

Vaccinet kan alltså få alla att visa upp sina sämsta sidor. Relationer som var knackiga före pandemin kan i värsta fall bli irreparabla. Vänskaper prövas, även inom länder med en redan polariserad befolkning. Många brexitörer har i dagarna uttalat sig om att det var rätt att bryta sig loss när man nu fått se ”vad EU egentligen går för”.

Men brexit var en dålig idé före pandemin, och det kommer att vara en dålig idé efter. Nordirlandsfrågan har inte lösts, kan inte lösas, alldeles oavsett pandemin och vaccinet. Alla länder måste på något vis försöka se bortom pandemin. Och hoppas, hoppas att vaccinproduktionen i fortsättningen går enligt planen.