Sverige får med stor sannolikhet ett totalförbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte. ”Lustgaspatroner är inte till för att använda som njutningsmedel”, säger utredaren Inga-Lill Askersjö som på måndagen lämnade sitt betänkande till regeringen.
Det har gått flera år sedan polisen larmade om de många lustgaspatronerna som kunde ses i trottoarkanten utanför krogar på helgmorgnarna. Pubar kunde sälja ballonger fyllda med lustgas och på nätet levererades gasen snabbt och effektivt till den som ville berusa sig, ofta med koppling till gängkriminalitet. Redan 2022 fick Giftinformationscentralen sex gånger så många frågor om lustgas som två år tidigare. Nervskador och förlamning är skador som kan fås av långvarigt bruk.
Sverige är alltså sent på bollen, förbud finns redan i Danmark, Storbritannien med flera länder. Det är ändå välkommet. Lustgas behövs inom förlossningsvården och i viss industri. Privat bör man enligt utredaren kunna få köpa max två patroner för att kunna vispa grädde eller tillaga en soppa.
Utredningen berör också alkohol och tobak, med inriktningen ett bättre skydd för barn och unga. Mest diskussion lär det bli om förslaget att förbjuda nikotinprodukter ”under skoltid”. I dag finns ett förbud mot tobaksrökning på skolorna, men inget snusförbud och heller inget rökförbud utanför skolans område. Nu föreslås ett förbud mot alla produkter, även vitt snus och e-cigaretter, under hela skoldagen, oavsett var eleven i fråga befinner sig.
Självklart ska det finnas restriktioner för nikotinprodukter, det bör göras svårt för barn att inleda ett beroende som ger livslånga hälsoeffekter, även om det inte handlar om alkohol- eller tobaksprodukter. Men åtgärderna bör i första hand sättas in mot tillgängligheten, åldersgränser och försäljningsställen, och mot information.
Hur ska ett förbud ”under skoltid” fungera i praktiken? Lärare och annan skolpersonal har fullt upp med annat än att kontrollera förekomsten av påsar under elevernas läppar. Ska de elever som tidigare gått utanför skolgården för att röka bege sig längre bort, i sällskap av snusande klasskamrater? Kanske är det också dessa elever som har störst behov av att befinna sig nära klassrummet och nästa lektion?
Socialminister Jakob Forssmed (KD) kommer att befinna sig i ett visst blåsväder hur han än agerar. Tobak, nikotin och hälsoråd är omdebatterade frågor. Inriktningen mot barn och unga är dock svår att invända mot, även om risken finns att man går för långt och får de nämnda oönskade sidoeffekterna. ”Lustgaslobbyn” är däremot icke existerande och detta gift borde ha varit borta från gatubilden sedan länge.