Kvinnors kamp ger hopp

Femicid är tyvärr ett av dagens aktuella ord.

Foto: Leo Correa

Ledare2019-03-08 04:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

55-åriga Elaine Caparroz föll offer för en man som tros ha varit ute efter att begå femicid, i Brasilien en brottsrubricering för könsbaserat mord. Läs män som hatar kvinnor. Caparroz fick kontakt med mannen på nätet. I januari misshandlade han henne till oigenkännlighet. Hon överlevde.

Minst 176 kvinnor har mördats i hittills i år i Brasilien, 109 har utsatts för mordförsök. Vittnesmål om kvinnor som mördas, skjuts och knivskärs inför sina barn skakar Brasilien, och många anser att våld riktat mot kvinnor ökar. Femicidlagen från 2015 ger hårdare straff för könsbaserat våld. Men människorättsaktivister och jurister menar att det saknas initiativ för att stoppa våldet. President Jair Bolsonaros anti-genusideologi och vapenliberalism kommer snarare att leda till att fler kvinnor misshandlas och dödas. Och allra svårast har svarta kvinnor det. Om allt detta handlar stora demonstrationer i Brasilien i dag, på Internationella kvinnodagen.

Just nu i Burkina Faso växer en ny metoo-rörelse fram kallad #Memepaspeur – ”Inte ens rädd”. Skådespelaren Nadège Beausson-Diagne bröt isen genom att på filmfestivalen i Ouagadougou vittna om övergrepp. Flera skådespelare hakade på, och fram kom berättelser om hur manliga regissörer utsatt dem för allt från hot, utfrysning, repressalier och våld – för att de inte gått med på sex. Kampen för jämställdhet i Afrika, som pågått mycket länge, går in i ett nytt skede där kvinnorna, med Beausson-Diagnes ord, nu är krigare. Inte, som förr, offer.

Även i Indien anses kvinnors kamp vara på väg till en ny nivå. För 200 år sedan bekämpades seden att bränna änkan levande med den döda mannen. Senare har det handlat om dödligt våld mot kvinnor på grund av bråk om hemgiften. I dag rasar kampen mot våldtäkter, och även mot synen på mensen, då kvinnor i menstruerande åldrar förbjuds att besöka – och riskera att ”besudla” – templet Sabarimala.

I Iran går kampen vidare mot lagstadgad slöja. Som resultat har myndigheterna meddelat att kvinnor som inte täcker håret helt inte längre kommer att gripas. Men kvinnor grips ändå. Häromdagen sattes en barhuvad kvinna i fängelse med en borgenssumma på 830 000 kronor. Stödet för kampen verkar bred: ”Religion och hijab ska inte vara obligatoriskt”, twittrade en kvinna, som själv säger att hon bär slöja uteslutande av fri vilja.

Listan över diskriminering och övergrepp mot kvinnor i världen är oändlig. En stark kvinnorörelse är enligt forskningen avgörande för att ett land ska stifta lagar om kvinnors rättigheter och jämställdhet. Det inger därför hopp att följa kvinnorörelser i världen. Det är ju så lätt att se framstegen på hemmaplan som normbildande och unika. Visst, de är bra. Ändå har vi bland annat metoo och särskilda kvinnofridsbrott. Kampen går vidare.

20190308

Läs mer om