Kristersson-effekten

Opinionsundersökningar går det inte tretton på dussinet, utan flera tjog.

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ledare2017-12-05 14:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

De som är mest tillförlitliga är de som kommer från Statistiska Centralbyrån. Metoderna är mer seriösa och underlaget större. Dessutom görs SCB:s mätningar bara ett par gånger om året.

Den mätning som presenterades i går avvek dock inte mycket från den tendens som synts under hela hösten. Moderaterna ökar rejält efter partiledarbytet, till över 22 procent, medan C tappar och L och KD ligger på mycket låga nivåer. Inget av detta är direkt överraskande – det finns obestridligen en Kristersson-effekt och den ser ut just så här. Både Liberalerna och, naturligtvis, KD har anledning att tänka igenom hur de ska komma igenom valåret på rätt sida av fyraprocentsspärren. Detsamma gäller, på den rödgröna sidan, för Miljöpartiet.

Samtidigt har Socialdemokraterna en bättre siffra än på länge – drygt 32 procent medan Miljöpartiet släpar efter. Det finns nog ingen Löfven-effekt av samma slag som Kristersson-effekten, men S vinner poäng på att helt enkelt sitta vid makten och inte göra bort sig. I ett osäkert politiskt läge kan det räcka ganska långt för att vinna väljare.

Sverigedemokraterna tappar och är nu nere på 14,8 procent mot 18,4 vid SCB:s förra mätning i maj. De väljare som lämnat har gått till både M och S, helt i linje med de vinster från samma partier som SD gjorde tidigare under mandatperioden. Låt oss hoppas att viljan att driva riktig politik kommer att locka ännu fler väljare över till normala partier till valet 2018.

Håkan Holmberg

Läs mer om