Krisen för svenskarna kommer efter pandemin

Bostadskrisen börjar först när den akuta krisen har lagt sig.

Villor på Ekerö i Stockholm lockar trångbodda under coronapandemin.

Villor på Ekerö i Stockholm lockar trångbodda under coronapandemin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-07-10 16:02
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Rekordfart på bostadsmarknaden – trots corona. Det var rubriken på en TT-artikel i onsdags som publicerades i en rad svenska medier. Inget fel med den då den byggde på mäklarstatistik för de tre senaste månaderna, med en prisuppgång och fler genomförda affärer. Det enda tveksamma var möjligen rubriken som kunde ha varit ”Rekordfart på bostadsmarknaden – tack vare corona”.

Villapriserna i Sverige har stigit med 3,6 procent sedan 1 april. Priset på bostadsrätter har backat något men är ändå 2,4 procent högre än för ett år sedan. Hur är det möjligt då vanliga rubrikord under våren varit sådant som ”dödsfall”, ”smitta”, ”tvärstopp”, ”konkurs”, ”arbetslöshet”, ”krisstöd” eller ”en naturkatastrof för ekonomin” (den sista från Expressen 26/4)?

Det är uppenbart så att de som köpt en bostad den senaste tiden varken drabbats av dödsfall, konkurs eller arbetslöshet, inte ännu i alla fall. Och det har de allra flesta inte gjort. De har bara sett ett besvärligt amorteringskrav försvinna, eller åtminstone att man kan beviljas undantag från långivaren till efter sommaren 2021. Och de har sett bostadsytan krympa med hemarbete och hemstudier för de äldre barnen. Kanske blir det likadant i höst? Dags att väcka den gamla villadrömmen till liv?

Men det är lika uppenbart att väldigt många fler kommer att drabbas av pandemin under kommande år. Såväl den offentliga som den privata ekonomin har några skakiga år framför sig. De stora krispaketen, med mångmiljardstöd till företag, regioner och kommuner, kan förhindra en svår krasch 2020, men de kan inte stoppa den segdragna och dystra process som kallas lågkonjunktur.

Prognosen för arbetslösheten nästa år är runt elva procent. Det skapar en spiral av lägre skatteintäkter, lägre efterfrågan och sämre framtidstro, som också äter sig in i bostadsmarknaden. Någon blir arbetslös i ett hushåll här, ett hushåll där, och det blir svårt att klara månadsräkningarna. Skilsmässorna ökar också och snart finns det fler bostäder ute till försäljning.

Bostadsbristen kommer också att bestå och håller i viss mån uppe priserna. Men de som söker bostad är ungefär samma grupper som redan nu drabbats av pandemin, som har servicejobb och saknar högre utbildning. De efterfrågar billiga hyresrätter och kommer på grund av pandemin inte att göra avtryck på bostadsmarknaden inom överskådlig tid.

Bostaden är den största affären i livet och den sägs kräva framtidstro. Det är en sanning med modifikation. Det som krävs är pengar och det finns det fortfarande – trots corona.