Kriminella får inte nästla sig in i kommunpolitiken

Röstades ett kommunalråd bort för att hon tagit strid mot den grova brottsligheten?

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun, röstades i helgen bort på ett S-möte.

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun, röstades i helgen bort på ett S-möte.

Foto: Tomas Oneborg

Ledare2023-01-31 15:39
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är inte alltid lokala partiföreningar hamnar i nationellt mediefokus. Men så är konflikten i Socialdemokraterna i Botkyrka, där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) sägs ha kuppats bort som gruppledare, spektakulär. 

"Bland 50-talet nyblivna S-medlemmar fanns kriminella personer med kopplingar till bland annat Vårbynätverket", rapporterar Aftonbladet (31/1) om S-föreningens omröstning i helgen. Röstades ett kommunalråd bort för att hon tagit strid mot den grova brottsligheten?

Även i Södertälje har det varnats för att maffian försöker få inflytande över stadshuset (LT, 23/9 2022). Om kriminella ser till att få makt över kommuner – där allt ifrån bygglovsärenden till olika föreningsbidrag beslutas – kan det få allvarliga följder för såväl välfärden som demokratin.

Ebba Östlin själv uttryckte efter mötet där hon röstades bort att hon står för alla beslut som hon fattat, och att hon alltid kommer att "hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten".

Katarina Berggren, sammankallande i valberedningen i S i Botkyrka och som även själv tidigare har varit kommunstyrelseordförande, hävdar däremot att det var ett "demokratiskt medlemsmöte" där Östlin visade sig sakna tillräckligt stöd. Anklagelser om "kupp" kallar Berggren "kränkande" (SVT, 30/1).

Ord står mot ord, men tveklöst har det funnits en konflikt mellan ABF Botkyrka/Salem och kommunen, med Ebba Östlin som kommunstyrelsens ordförande. I fjol, när kommunens externa granskning hade pekat ut ABF:s fritidsgårdar som tillhåll för kriminella, togs verksamheten över av kommunen. Enligt granskningen förekom bland annat narkotika, våldsdåd och personer med skottsäkra västar i fritidslokalerna. ABF Botkyrka/Salem slog ifrån sig kritiken och anmälde kommunen till Justitieombudsmannen.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka polisanmälde i stället ABF Botkyrka/Salem för misstänkt bedrägeri. "Nu vill vi att polisen prövar om de ekonomiska bristerna också kan vara brottsliga", uttryckte Ebba Östlin (S) då.

Är ABF Botkyrka/Salem oskyldigt anklagade, och har Ebba Östlin bara visat sig ha svagt stöd bland sina partikamrater? 

Om Östlin däremot kuppats bort av kriminella – eller personer i partiet och ABF som håller kriminella om ryggen – är det däremot en skandal och varningslampa för samtliga partier och kommuner.

Botkyrkas kommunslogan är "långt ifrån lagom", inte ”långt ifrån lagen”.