Krav på hädelselag kommer inte rädda KD

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har uppförsbacke när partiet samlas för riksting i Helsingborg.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har uppförsbacke när partiet samlas för riksting i Helsingborg.

KD i Uppsala län vill införa en trosfrihetslag – KDU i Uppsala län och KD i Uppsala säger nej.

Ledare 10 november 2023 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

När Kristdemokraterna i dag samlas i Helsingborg för partiets riksting har man suttit i regeringsställning i ett år. Och det i en regering som partiledare Ebba Busch länge kämpade för. Ändå går det allt annat än bra för KD. I Novus oktobermätning låg partiet nere på 2,6 procent i väljarstöd. Den största förändringen i mätningen var just "Kristdemokraternas kraftiga fall" (SvD, 20/10). Novus vd påpekade att partiledaren dessutom har "väldigt lågt förtroende", att Busch utstrålade kaxighet i valrörelsen om att man skulle lösa energikrisen men att väljarna känner en stor oro för att elpriserna blir höga även i vinter.

Turerna runt partiets EU-lista, inför kommande parlamentsval, ger också ett rörigt intryck. Först petades Sara Skyttedal, ifrågasatt i delar av partiet för sin frispråkighet om bland annat cannabis, av partiets nomineringskommitté. Partiets andra parlamentariker David Lega fördes fram som toppkandidat. Skyttedal meddelade då att hon hoppar av, för att sedan inte göra det. När partifullmäktige väl skulle rösta för att fastställa listan vann Skyttedal – men då hoppade i stället David Lega av. 

Om man får tro partiets tidigare EU-parlamentariker – och andre vice ordförande så sent som 2019 – Lars Adaktusson, är relationerna i KD:s partiledning inte de bästa. Han beskriver i nyutkomna ”Fasaden och insidan” (Libris) svek och knivhugg, och en partiledning som inte kan hantera intern kritik. 

Politiskt ligger det KD i fatet att det har blivit så trångt högerut, med konkurrenterna hårdare-tag-Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Inför kongressen har nu frågan om trosfrihetslag seglat upp för debatt. Distriktsstämman för KD Uppsala län röstade för att införa en sådan, medan KDU i Uppsala län och KD i Uppsala argumenterar emot (Unt.se, 10/11). 

Moderata regeringsföreträdare har förvisso fört resonemang om att justera i ordningslagen för att bli av med koranbränningarna, men då är det taktiska skäl som ligger bakom. Inom KD har det däremot länge funnits politiker, enstaka men dock, som lyft frågan om lagstiftning mot "religionskränkning". Partiets Tuve Skånberg motionerade som riksdagsledamot 2005 till exempel om "medborgarnas legitima rätt att slippa se sin tro eller trosutövning kränkt".

Det är visserligen viktigt för små partier att framhäva sin särart. Men av alla möjliga frågor som KD skulle kunna lyfta 2023 – familjepolitiken, vårdens organisering och så vidare – är det svårt att se återinförda hädelselagar som KD:s räddning.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa