I tisdags presenterade regeringen - med kulturminister Jeanette Gustafsdotter och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman - nya krav för ekonomiskt stöd till organisationer. Demokrativillkoren skärps ytterligare, och kontrollen över statliga bidrag till föreningar och trossamfund kommer öka. Frågan om statligt stöd till trossamfund har utretts på senare år och Utredningen om granskning av stöd till civilsamhället lämnade i december över ett slutbetänkande till kulturministern.
Så vad kommer hädanefter att gälla?
Alla som "bryter mot principen mot alla människors lika värde" ska bli av med stöd, sade kulturministen när de nya villkoren hade presenterats (Sveriges Radio, 17/5). Gustafsdotter uttryckte även att våra skattemedel aldrig ska få gå till "organisationer som inte ställer upp på grundläggande demokratiska värderingar". Tidningen Dagens skribent Elisabeth Sandlund konstaterade träffsäkert: "Det ligger något djupt paradoxalt i att en presskonferens med tydlighet som nyckelord i stället blev en orgie i otydlighet" (17/5).
När den kristna tidningen Sändaren frågade kulturministern om beslutet kan komma att påverka "till exempel den katolska kyrkan som inte viger samkönade eller har kvinnliga präster", svarade Gustafsdotter varken ja eller nej (17/5). "Är det något som är viktigt för oss så är det att vi är ett land som har demokratiska värden, och att allas lika värde är det som ska gälla för att få statligt stöd", sade hon.
På frågan om bidrag till shiaförsamlingar som erbjudit så kallade njutningsäktenskap - prostitution - kan dras in blev ministerns svar återigen oprecist: "För mig är det ytterst viktigt att kvinnors rättigheter värderas lika högt som andras rättigheter".
Förhoppningsvis klarnar en del frågetecken när lagrådsremissen offentliggörs.
När Uppdrag granskning nyligen avslöjade att ledare i vissa shiamuslimska församlingar erbjöd "njutningsäktenskap" hotade åtminstone Gustafsdotters ministerkollega Anders Ygeman med indragna statsbidrag. Det är mycket riktigt problematiskt att dela ut statligt stöd i syfte att främja integration, jämställdhet och liknande, om bidragsmottagare ägnar sig åt motsatsen. Flera avslöjanden på senare år har avslöjat att tveksamma aktörer, år efter år, har kunnat ta emot bidrag.
De nya lagändringarna föreslås träda i kraft vid årsskiftet. Vad "principen om alla människors lika värde" kommer innebära för bidragsutbetalningarna återstår att se. Krav är bra, med tydliga krav är bättre.