En person fick nyligen tillstånd av polisen att bränna koranen framför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagseftermiddagen. Demonstrationen gick inte så långt. Ett hörn av en sida fick brännmärken. Men reaktionerna blev våldsamma.
Sveriges ambassad i Bagdad sattes i lågor. Och plötsligt är Sverige ett legitimt mål för den politiska ledningen i Bagdad. Landets premiärminister Mohammed Shia al-Sudani sa före demonstrationen att Irak kan bryta all diplomatisk förbindelse med Sverige vid nya koranbränningar. Några timmar senare var det ett faktum.
Det här påverkar svenska medborgares säkerhet i hela Mellanöstern, liksom svenska företags möjlighet att bedriva handel. Telekomjätten Ericsson har länge funnits i Irak, och lär se ett betydligt svårare halvår för affärerna där. Iraks regering drog in tillståndet för bolaget att verka i Irak samtidigt som demonstrationen ägde rum. Kort därefter förbjöds affärer med samtliga svenska företag.
Det här är en kraftig försämring i relationerna, och kan leda till en regelrätt diplomatisk kris med den muslimska världen i ett redan anspänt läge.
Det här är den svenska utrikespolitikens version av Danmarks umbäranden efter år 2005, efter att tidningen Jyllands-Posten publicerat konstnären Lars Vilks karikatyr av profeten Muhammed. Då bojkottades danska företag i hela arabvärlden. För mejerijätten Arla avstannade all försäljning i Mellanöstern. Det tog sex år att återfå fotfästet på marknaderna.
Upptrappningen kan påverka säkerheten på hemmaplan. Exempelvis kommer den nya utställningen om Vilks som öppnar på fredag i Höganäs, tvärs över sundet från Danmark, att sättas i nytt ljus – trots att hans ökända rondellhund inte finns med bland verken.
Utrikesminister Tobias Billström (M) måste nu vara väldigt tydlig om vad svensk yttrandefrihet betyder. Det har regeringen hittills inte lyckats med. Det har låtit alltför undfallande och ursäktande – och rentav krypande.
Dessutom måste Sverige markera skarpare om stormningen av ambassaden i Bagdad. Det räcker inte med att kalla upp den högste irakiske diplomaten i Sverige till utrikesdepartementet. Vi bör ta hem all diplomatisk personal från Irak, inte bara av säkerhetsskäl.
Men Billström behöver också visa respekt och förståelse för de vars religion kidnappas och blir ett politiskt verktyg, både i Sverige men också i den muslimska världen. Religiös övertygelse är aldrig en ursäkt att använda våld eller ta sig makt över andra.
Det bör också finnas beredskap från EU:s håll att dämpa spänningarna mellan Sverige och Irak, men likväl med övriga muslimska länder. I grunden är dialog och förtroende den enda vägen framåt.
Korankrisen har nu pågått i mer än ett år, sedan påskupploppen skakade Sverige. Under torsdagen skrevs ännu ett dystert kapitel.