Under januari har svensk vindkraft producerat mer el än någonsin tidigare. Det rapporterar branschorganisationen Svensk Vindenergi. Vindkraften levererade 4,2 terawattimmar på en månad, vilket är betydligt mer än under hela 2010. Inom några år kommer vind enligt prognoserna vara Sveriges näst största energislag.
Det finns i dag få som ifrågasätter den utvecklingen eller att vindkraften är en viktig del av vårt lands framtida elförsörsörjning. Samtidigt kommer det allt fler signaler om att den massiva vindkraftutbyggnaden inte är så oproblematisk och enkel som politiken under lång tid velat göra gällande.
Vindkraften påverkar jord- och skogsbruk eftersom luft från högre luftlager förs ned mot marken och ger ett varmare och torrare klimat. Ljud – buller – och ljus från snurrorna har också en negativ inverkan på såväl människor som djur. De som bor i närheten av områden där vindkraftverk placeras eller planeras får också se sina fastigheters värde störtdyka.
I en artikel i Expressen (30/1) berättas om ett par i Dalarna vars gård, som de investerat i och renoverat, plötsligt enligt bankens värdering är värd långt mindre än lånen. Detta efter att kommunen pekat ut området de bor i som lämpligt för vindkraft.
Paret kan inte bo kvar om vindkraftverken byggs eftersom turbinerna hamnar så nära inpå deras bostad. Samtidigt kan de inte flytta eftersom de då kommer att gå back med hundratusentals kronor. "Våra amorteringar under tolv års tid är puts väck nu”, berättar de.
Enligt en studie från KTH, Kungliga tekniska högskolan, har Hans Westlund, professor i urbana och regionala studier och Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi undersökt om vindkraftverk haft konsekvenser för priset på enfamiljshus över hela Sverige mellan 2013-2018. Där konstateras att vindkraftsetableringar innebär ganska stor ekonomisk påverkan för den enskilde. Bostadens värde kan minska med upp till 20 procent.
I dag fungerar det så att den som äger mark där det byggs vindkraftverk får ekonomisk kompensation. Men inte den som bor i närheten och får sitt fastighetsvärde drastiskt sänkt. Det måste förändras. Vindkraften är viktig ur ett nationellt hållbarhetsperspektiv och en nyckel i den elektrifiering som pågår i samhället. Samtidigt är det inte rimligt att enskilda drabbas så hårt som de gör i dag.
Staten och exploatörerna borde därför åläggas ett gemensamt ansvar för att kompensera de boende som drabbas. Annars är risken dessutom stor att de redan omfattande lokala proteströrelserna mot vindkraftbyggen eskalerar ytterligare.