Kokainavslöjandet blottar partiernas hyckleri

Politikerna borde se avslöjandet som en vänlig påminnelse om hur verkligheten ser ut.

Spår av kokain hittades i fyra av åtta riksdagspartiers kanslier. På väg mot det narkotikafria samhället?

Spår av kokain hittades i fyra av åtta riksdagspartiers kanslier. På väg mot det narkotikafria samhället?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-01-19 06:24
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

När Aftonbladet testade toaletterna på riksdagens partikanslier hittade man spår av kokain i hälften av fallen: hos Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu vill Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att hela riksdagen ska drogtestas (SR, 17/1). "Det är fullständig panik", intygar en SD-källa för kvällstidningen. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar biter i stället irriterat tillbaka mot Aftonbladets reporter: "Jag skulle ju uppskatta om till exempel Aftonbladet själva kunde kontrollera alla sina toaletter och sina anställda", med tillägget: "Skulle inte det vara roligt?" (17/1).

Att journalister skulle vara så annorlunda mot politiker är svårt att tro, så Dadgostar är inte utan poäng. Men hon och övriga partiföreträdare i riksdagen har trots allt lagstiftande makt. När flera länder i vår närhet diskuterat lättnader, framför allt legalisering av cannabis, har Sverige infört allt hårdare straff – trots vår höga narkotikadödlighet och att användandet av droger är utbrett.

Nu visar det sig att lagstiftare troligtvis är som vilka andra som helst ute i samhället, trots allt tal om nolltolerans. Är någon egentligen förvånad?

Ett undantag bland politiker är Kristdemokraternas Sara Skyttedal som offentligt har gått ut och berättat att hon har använt cannabis. Hon har också öppet argumenterat för avkriminalisering och förklarat varför hon som tidigare förespråkade nolltolerans har ändrat sig (DN, 10/12 2022). 

Åsikterna som Skyttedal framförde är föga kontroversiella i stora delar av Europa, men i Sverige blev kritiken hård. "Jag är rädd att vi bara kommer att få prata cannabis", säger en kristdemokrat som beklagar att Skyttedal toppar partiets EU-vallista. S-toppen Annika Standhäll reagerade på Skyttedals debattinlägg med att twittra att det är dags att lägga ner Kristdemokraterna och att allt hon såg var populism, posering och hittepå.

Skulle det vara mindre populistiskt att som socialdemokratiska partiledare gånggång dundra ut mot "partyknarkare", trots att narkotikabruket är jämnt fördelat över alla inkomstgrupper

I stället för panik och krav på att drogtesta allt och alla i riksdagen kunde de svenska partierna se Aftonbladets avslöjande som en vänlig påminnelse om hur verkligheten ser ut. Narkotika finns och används brett. Byt en gång för alla ut utopin om det narkotikafria samhället mot en skademinimerande politik som vilar på fakta.